Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlášená parkovací revoluce v Olomouci se nekoná, systém nezvládá nápor dat

  5:37
Oproti původním plánům olomoucká radnice očekávané rozšíření placených parkovacích zón zastavila. Ukázalo se, že informační systém není připravený na nápor dat. Upravovat se bude například i přidělování zón. Informační kampaň seznamující řidiče s novinkami přitom běžela už od loňského léta.

„V Olomouci dojde k menší revoluci v parkování. Ale nebojte se, budou to změny jen a jen k lepšímu. Stávající zóny A a B doplní další dvě: C a D, “ zaznělo v kampani.

První zpoplatněné oblasti mezi centrem a vlakovým nádražím ve zmíněné zóně C měly podle tehdejší vize přijít na řadu letos na jaře.

Rozšíření nejdřív v roce 2025

V září si radnice zadala posudek u České parkovací asociace za zhruba 60 tisíc korun. Jeho výsledek vedl k výraznému přehodnocení termínů. Oblasti placeného parkování tak Olomouc rozšíří nejdříve v roce 2025.

„Asociace vznesla výhrady k provedení informačních systémů i k tarifní politice či vymezení zón,“ vysvětlil náměstek primátora pro strategie a rozvoj města Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). Navrhl raději přípravy pozastavit a výtky prověřit.

Jen letos měly systémy magistrátu začít zpracovávat údaje o vozidlech z oblastí s téměř 50 tisíci obyvateli. Jde o kontroly kamerovým vozem v terénu, vybírání pokut nebo vyřizování elektronických parkovacích karet.

Asociace uvedla, že základní myšlenka záměru je v souladu s obecnými trendy řešení parkovací politiky v českých městech. Má však nedostatky, které chce nyní radnice ještě prověřit.

Infosystém čeká revize

Podklady k parkovací politice začaly vznikat už před třemi lety. „Řešíme problémy, které jsme zdědili a které nesnesou dalšího odkladu, neboť automatizované informační systémy nejsou připravené ke spuštění,“ uvedlo na sociální síti hnutí ProOlomouc.

„Revizí musí projít i proces pořizování informačního systému. Je například těžko pochopitelné, že do zadávání nebyli zapojeni odborníci magistrátního IT či že může existovat smlouva bez sankcí,“ doplnilo hnutí ProOlomouc.

Radnice kvůli připomínkám obyvatel i odborníků avizovala možný odklad už v lednu, jak informovala MF DNES.

„Dostali jsme nezávislé posouzení toho, co jsme v posledních měsících jako rada města vnímali. Systém se nepodařilo ve složité technologické architektuře připravit tak, aby byl funkční,“ komentoval výstupy z analýzy primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Musíme jej důkladně revidovat, abychom se vyvarovali chyb. Dokud nebude technicky vyladěný a neuvidíme výsledky zátěžových testů, nebudeme takovými nedodělky komplikovat život Olomoučanům ani dojíždějícím,“ přiznal. primátor.

První „céčkové“ zóny měly přibýt mezi vlakovým nádražím a centrem. „Najít volné parkovací místo je otázkou štěstí. Kvůli četným jednosměrkám se motáte v kruhu ve snaze najít volné parkování,“ popsal situaci v oblasti za komisi městské části Nové Hodolany Stanislav Binder.

Očekávání a zároveň obavy

Ceny parkování

  • V zónách A a B platí rezidenti na rok za 1. auto 2 000 Kč, od druhého je cena 16 000 Kč. Abonenti, i podnikatelé, zaplatí 12 000 Kč za 1. a 18 000 Kč za 2. auto.
  • Zóna C počítá s 600 Kč za rok pro rezidenta (12 000 Kč za 2. auto), abonent zaplatí 12 a 18 tisíc Kč. Karta návštěvníka bude za 12 000 Kč.
  • V zóně D na sídlištích by lidé měli platit 100 Kč za rok (druhé auto 10 000 Kč). Pro abonenty budou první i další auta za 12 000 Kč.

Změny vyhlížejí i západní čtvrti města. „Situace u nás je tristní. Parkují nám tu přespolní a trochu by se to mělo snad zlepšit hlavně přes den. Večer parkují hlavně místní a i tak je ploch nedostatek,“ řekl za komisi Olomouc-západ Milan Hebelka.

„Lidé na to sice čekají, na druhé straně se obávají praxe samotné, protože zavedení parkovací politiky nutně neznamená, že budou mít kde zaparkovat. Řešení je nezbytné, ale chtělo by to vychytat spoustu věcí, jako je parkování v jiné zóně a podobně,“ doplnil.

Opozice z řad SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) označila rozhodnutí odložit nová pravidla za parkovací apríl. K úpravám parkování se od počátku staví kriticky, ačkoli nutnost změny uznává. Ostatně strategie začaly vznikat už za jejího působení na radnici.

„Kampaň stála bezmála tři čtvrtě milionu a rada ji zaplatila z fondu mobility. Tedy z peněz, které se v Olomouci vyberou na parkovném a za pokuty a které se stejná rada ve svém programovém prohlášení zavázala využít ‚na rozšíření a zkvalitnění parkování,“ kritizovalo uskupení na sociální síti.

„Jak se zdá, veselé plakáty a skotačivé klipy nepřesvědčily ani samotné zadavatele. Avizovaný dubnový start první etapy, symbolicky naplánovaný na apríla, vzal za své,“ poukázala opozice.

Odklad je dobré rozhodnutí

Odložit spuštění nicméně vnímá jako dobré rozhodnutí. „Na věcné problémy celého projektu, ať už se jedná o neprostupnost mezi zónami, chybějící P+R parkoviště, drastické zpoplatnění druhého auta v rodině nebo nesmyslné platby za motorky, upozorňujeme dlouhodobě,“ zdůraznila opozice.

„Úpravy záměru tak, aby celý systém odpovídal potřebám občanů a nebyl jen tupým nástrojem na kasírování dalších peněz, jsme navrhovali už v našem volebním programu,“ reagovali členové SPOLU. Návrh na úpravy cen nyní na radnici neleží, může se ovšem změnit přidělování zón majitelům vozidel.

„Navrhuji, aby se se systémem zacházelo trochu jinak. Tedy aby si člověk, který parkuje v jedné zóně, mohl přiřadit ještě jednu sousedící zónu stejné nebo nižší kategorie. Lidé bydlící u hranic zón by jinak mohli být výrazně handicapováni,“ přiblížil Pejpek.

Ještě než přijdou nové zóny, má do jara začít platit zákaz nočního stání dodávek na sídlištích Povel a Nové Sady.

Kompenzací má být do konce roku možnost nechávat je v areálu Moravského divadla Olomouc v Zikově ulici. Stejný zákaz platí od roku 2021 pro dodávky s hmotností vyšší než 2,1 tuny na Tabulovém vrchu.

Zatím prošly jen drobné úpravy

Drobné úpravy podnikla radnice od ledna na Svatém Kopečku. V Radíkovské ulici tam nově návštěvníci platí 40 korun jen v sezoně od března do října, přičemž maximálně 100 korun denně.

Také ve Dvorského ulici na příjezdu do městské části se nyní vybírá 40 korun pouze sezonně a od listopadu do února je cena 20 korun za hodinu.

  • Nejčtenější

Při výbuchu v újezdu Libavá zemřel voják, dalších osm lidí je zraněných

17. června 2024  12:12,  aktualizováno  17:15

Ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá před polednem vybuchla blíže neurčená munice. Zemřel při...

Rvačka v okresním přeboru. Zapojili se i hráči, fanoušek jednoho kopl do hlavy

11. června 2024  16:02,  aktualizováno  16:43

Drsnou bitkou vyvrcholilo utkání šumperského okresního přeboru mezi fotbalovými týmy TJ Sokol...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rodinný statek ze Šumperska je farmou roku, jejich řezník byl původně svářeč

14. června 2024  6:21

Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stala rodinná firma Statek Winter z Vysokých Žibřidovic na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kočičí mláďata se už neschovávají, dnes se poprvé ukázala návštěvníkům zoo

13. června 2024  15:39

Čtyřčata kočky krátkouché, která se narodila 16. dubna, se dnes poprvé objevila ve svém výběhu v...

S mladými můžeme překvapit. Rozehnal o Euru, Sadílkovi i časech v nároďáku

18. června 2024  15:29

Už v úterý (21. 00) nastoupí česká fotbalová reprezentace k úvodnímu zápasu letošního mistrovství...

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Výbuch munice se vyšetřuje jako nedbalost, výcvik v Libavé pokračuje

18. června 2024  8:52,  aktualizováno  10:05

Vojenská policie se zabývá výbuchem munice v Libavé pro podezření z usmrcení z nedbalosti a...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...