Při protestu proti Zemanovi zasahovala v Lipníku policie

  • 1086
Zhruba třicet lidí protestovalo odpoledne v Lipníku nad Bečvou při setkání prezidenta Miloše Zemana s občany. Na místě zasahovala i policie. Poté došlo také na konfrontaci mezi Zemanem a chartistou Tomášem Hradílkem, který minulý týden zahájil hladovku na protest proti jeho opětovné kandidatuře na post prezidenta.

Setkání na náměstí T. G. Masaryka bylo předposledním bodem prvního dne Zemanovy už páté návštěvy Olomouckého kraje. Po prezidentově příchodu však dění nabralo nečekaný směr.

„Ve chvíli, kdy Zeman vystoupil na pódium, zhruba třicet lidí vytáhlo červené karty a z okna restaurace nad nimi začala hrát Modlitba pro Martu. Kromě toho měli protestující také transparenty s nápisem jako Pravda vítězí nebo Sbohem,“ popsala z místa reportérka MF DNES.

Píseň ale nakonec zazněla jen zhruba do tří čtvrtin. V budově totiž zasáhla policie, hudbu vypnula a muže, který ji z reproduktoru pouštěl, zadržela a odvezla.

„Jednapadesátiletý muž narušil svou hlasitou produkcí řádně ohlášené setkání občanů s prezidentem České republiky, na základě čehož je podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu,“ vysvětlil důvod zásahu policejní mluvčí Libor Hejtman.

„Policisté muže opakovaně vyzvali, aby zanechal svého protiprávního jednání. Následně ho zajistili a eskortovali k podání vysvětlení na obvodní oddělení v Lipníku nad Bečvou a k provedení dalších administrativních úkonů. Po podání vysvětlení bude muž propuštěn,“ dodal.

Hradílek po týdnu zhubl několik kilogramů, ale cítí dobře

Následně začala samotná debata s občany, při které položil jako první dotaz bývalý disident a mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek, který minulý týden zahájil hladovku na protest proti opětovné kandidatuře Miloše Zemana do funkce prezidenta.

Prezident na dotaz, zda ukončí kandidaturu, odpověděl záporně. „Vy nejste víc než 113 tisícům občanů (kteří kandidaturu podpořili - pozn. red.) a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat,“ odvětil Zeman.

Hradílka podle jeho slov tato reakce nepřekvapila, v hladovce hodlá pokračovat. Doposud zhubl zhruba šest kilogramů, cítí se však dobře a očekávané křeče v žaludku se nedostavily. Dokonce se mu podle něj zlepšila cukrovka a pochvaluje si, že dobře spí.

Lidé mu volají, aby hladovku ukončil, on však znovu zopakoval, že je připraven v krajním případě i zemřít.

„Své nepřerušované striktní hladovění ukončím jedině tehdy, když Vy zrušíte svou opětovnou kandidaturu na funkci hlavy státu. Na světě se mi líbí a život mám velmi rád. Avšak svou zemi mám rád ještě více,“ uvedl Hradílek už minulý týden v otevřeném dopise.

V reakci na to ho na začátku tohoto týdne skupina osobností včetně politologa Pavla Šaradína či senátorky Jitky Seitlové vyzvala, aby hladovku ukončil, k čemuž se vzápětí připojily desítky lidí. Iniciátoři výzvy uvedli, že si váží Hradílkovy snahy chránit demokratické hodnoty a chápou jeho obavy o budoucnost, ale odmítají, aby se takto obětoval.

,