Odhalení covidu do hodiny a za pár stovek, slibuje test olomouckých vědců

  • 21
Olomoučtí vědci vyvinuli nový rychlotest na covid-19. Slibují, že infekci i u bezpříznakových jedinců v akutní fázi nemoci odhalí do hodiny. Stát má rámcově stokoruny, výsledná cena bude záležet na velikosti objednávek. Využití může najít především při pořádání hromadných či sportovních akcí, ale třeba také v rámci menších skupin lidí, kde se objevila nákaza.

„Test umožní získat výsledek bez náročné izolace RNA, a to během zhruba hodiny od odběru. Tento test nemá ambice plně nahradit diagnostické prokázání viru, ale může pomoci najít bezpříznakové osoby s akutní infekcí, které se nejvíce podílejí na šíření viru,“ vysvětlil Milan Raška, přednosta Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Nové rychlotesty na koronavirus

Nový test neodhalí lidi, kteří covid-19 prodělali v minulosti, je vhodný pro akutní fázi nemoci. K provedení je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která se následně uzavře do mikrozkumavky se speciální chemikálií. Virus se následně zahřeje, čímž ztratí svou infekční schopnost a ihned se provede vyhodnocení pomocí PCR techniky. 

Samotný odběr si přitom může provést každý sám, což eliminuje riziko nákazy odebírajícího personálu. Test má přitom podle odborníků dostatečnou citlivost a je vhodný pro akutní fázi nemoci, která je pro přenos v populaci nejrizikovější.

Díky předpokládané relativně nízké ceně a rychlosti je možné testování pravidelně opakovat.

„V případě využití testu na větších společenských či sportovních akcích by byl přítomen odběrový personál. Test tak může významně přispět ke zmírnění strachu z této nemoci a omezit restrikce v kultuře, cestování a sportu. Myslíme si, že test by mohl doplnit současné diagnostické schéma a zpomalit šíření viru,“ řekla vedoucí univerzitního řešitelského týmu Eva Kriegová.

Výzkumníci podle ní nový rychlotest vyzkoušeli u desítek dobrovolníků, u kterých odhalili případy bezpříznakové infekce. Následné diagnostické vyšetření výsledky testu potvrdilo.

, ,