Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stálice olomoucké politiky stále kritizuje výdaje města. Bojuji sám, říká muž

  13:38
Když u řečnického pultíku skončil Jan Chladnuch na zářijovém zasedání olomouckého zastupitelstva svůj pravidelný podrobný příspěvek k hospodaření města, primátor Miroslav Žbánek (ANO) ho ještě pozdržel, vstal a s dárkovou taškou došel až za ním. Jan Chladnuch je stálice olomoucké politiky. Čilý důchodce vytrvale dlouhé roky kritizuje výdaje města.

Stálice olomoucké politiky Jan Chladnuch | foto: Filip Fojtík, MAFRA

„Nechci vás uchlácholit žádným úplatkem, ale protože jsem se dozvěděl, že slavíte velmi významné životní jubileum, nevím, jestli se může ten věk říkat, dovolte, abych vám jménem rady i kolegů ze zastupitelstva popřál za ta léta spolupráce,“ řekl primátor.

„Může, mám osmdesát let, neplatím za popelnice,“ odvětil a pobavil tehdy přítomné řečník.

Jan Chladnuch je známá tvář olomouckých zasedání. Vystupuje téměř pokaždé. Upozorňuje na rozpory, cituje strany a zápisy, popisuje z jeho pohledu nepřesné úřední postupy. Mluví srozumitelně, přehledně, ostatně vše má pečlivě připraveno vytištěné na papíru.

Začalo to popelnicemi

Takto už to chodí dlouhé roky. Prvním jeho tématem byly popelnice, které překážely na chodnících.

„Začal jsem asi kolem roku 2010. Byl jsem tenkrát členem jedné komise městské části a tam mi řekli, že nechci pracovat. Roznášely se balíčky lidem k výročím, navíc i přes ulici, kde nám to nepatřilo. Dvakrát jsem někam přišel a ti lidé byli mrtví. Jak to vypadalo? Tak jsme se dohádali,“ vzpomíná, co přispělo k tomu, že vystupuje jenom za sebe.

Občansky se věnoval i protestům proti stavbě benzinové pumpy u nádraží Olomouc-město. Proti vzniklo občanské sdružení, jehož se stal členem. „Jenže se tam všichni cpali, aby si udělali jméno,“ líčí.

V té době bojoval také proti plánům postavit v areálu bývalého podniku AOZ na Šibeníku velkou sběrnu odpadů. Na stavby nedošlo, spolupráce s ostatními se ale Chladnuchovi nedařila. Jak říká, nejraději pracuje sám.

Když vypráví, detailně líčí obsahy schůzek, jména různě zainteresovaných lidí a rodinné vazby, až není povídání snadné sledovat. „Znám kdekoho,“ směje se muž v pruhované košili a kožené vestě, který se při fotografování na náměstí zdraví i s pouličními muzikanty vyššího věku.

Angažmá v politice nehledá

Kontroverzní olomoucký akvapark

Příběh olomouckého akvaparku začal v roce 2002. O dva roky později pro něj rozhodli zastupitelé. Podle plánů měl stát 350 milionů Kč a uvítat na 400 tisíc lidí ročně. Stavbu město posvětilo v roce 2007 a dva roky nato se otevíralo. Nakonec stála atrakce téměř 700 milionů korun, tedy asi o 200 milionů více. Má asi o polovinu nižší návštěvnost než byly původní odhady. Projekt vznikl ve spolupráci s podnikatelskou sférou. Firma Olomouci prodala své akcie za více než 200 milionů korun, což bylo více než její vklad. Město dává z rozpočtu každoročně 46 milionů korun na takzvané služebné, z něhož akvapark splácí úvěr a úroky až do roku 2026.

Nabízí se otázka, jestli se nikdy nechtěl víc politicky angažovat. Kromě nevolitelných pozic na kandidátkách monarchistů, kteří ho oslovili, se ale nikde po revoluci neobjevil.

Před čtyřmi lety se sešel s Piráty, kterým nabízel, ať převezmou jeho hlavní téma, což je olomoucký akvapark. Jeho spletitému financování se věnuje od roku 2016, napsal k němu padesátistránkový materiál.

Tehdy opoziční strana mu nabídla členství, to ale odmítl. „Říkám jim, byl jsem ve straně, a navíc tohle už pro mě není. Za členství v KSČ se nestydím. Stál jsem si vždy za svým, problém jsem měl s komunisty i nekomunisty,“ popisuje vyučený nástrojař, který večerně vystudoval průmyslovku.

„Když byla revoluce, byl jsem jediný, na koho se odboráři obrátili, abych jim otevřel účet Občanského fóra. V železárnách jsem to udělal na svoje jméno, všichni měli strach,“ vypráví. Ve fabrice dělal kromě nástrojaře například i konstruktéra nebo později kontrolora kvality.

Ženil se v kostele na Den nezávislosti

„Do strany jsem vstoupil někdy v sedmdesátém čtvrtém, když mě přemlouvali. Já měl přitom svatbu v kostele a ještě na Den nezávislosti. Pak byl ale samozřejmě problém skončit,“ říká.

Po Listopadu mu jeho minulost někteří připomínali, když je kritizoval. Výhrůžky na ulici ale přešel. Souvisely s jeho zájmem o rekonstrukci obchodního domu Prior v historickém centru Olomouce.

Tehdy v roce 2010 varoval, že soukromý vlastník Prioru chce budovu obchodního domu posunout k barokní Merkurově kašně v ulici 8. května a že se ještě více zúží Úzká ulice.

„Chtěli odsazené stěny spustit dolů, zrušit podloubí. Vadilo mi jejich tvrzení, že zástavba bude vrácena do původní historické zástavby, což bylo porušeno. Potom tedy budovu v projektu posunuli asi o půl metru zpět,“ popisuje celý proces, který pokračoval i do dalšího roku a protáhl se o měsíce.

Sám voják v poli

„Nikdo se mnou nechce mluvit, bojuji sám. Člověk dneska neví, kdy vám podpálí barák, co udělají,“ zmiňuje činorodý senior.

Na jednáních samosprávy upozorňuje i na nedostatky, které vidí například v pronájmu administrativní budovy Namiro, nebo aktuálně prověřované možnosti nechat postavit a provozovat multifunkční halu soukromníkem. Jeho největším tématem je ale kontroverzní akvapark a smlouvy kolem něj.

„Jestli do toho budu rýpat, dopadne to pro město špatně, budou muset vracet miliony. V materiálu jsem jim napsal, že porušili zákon,“ odkazuje Jan Chladnuch na proces koncesního řízení. Má za to, že společnost nedodržuje ani vlastní stanoviska.

S odpověďmi není spokojený

Chladnuchovy projevy jsou většinou bez následné debaty a odpovědi dostávají na starost úředníci. S reakcemi ale spokojený není. Ve výzvě městské radě, kde ji vybízí, aby se o akvapark víc zajímala, také požaduje, „aby byla ukončena dlouhotrvající svévole v bagatelizaci; na má diskusní vystoupení.“

„Ten akvapark musím dotáhnout do konce,“ zůstává odhodlaný olomoucký penzista.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

29. dubna 2024  4:51

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...