Obří projekty, turné Kabátů ale i kauza Bečva. Co zažije Olomoucko v roce 2024?

  • 0
Velké stavební projekty, očekávané kulturní i sportovní akce, to vše zažije region v letošním roce. Dál pokračuje také dlouhý soudní proces v kauze zničující otravy řeky Bečvy. Portál iDNES.cz přináší velký přehled nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí, které má letos Olomoucký kraj před sebou.

Leden

Přerov tento rok čeká jedna z největších investic v historii města, rekonstrukce budovy na náměstí TGM za 359,5 milionu korun. Práce mají začít hned v lednu.

„Bude se také postupně revitalizovat Městský dům – do nové vzduchotechniky s rekuperací včetně výměny topného systému poputuje 20 milionů korun. Změn se dočká i městský hřbitov, za zhruba 68 milionů se tam bude rekonstruovat smuteční síň,“ vyjmenovala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Městský dům stojí v Přerově na náměstí T. G. Masaryka, již od roku 1897. Pro svou architektonickou hodnotu je památkově chráněn, uvnitř je sál pro konání společenských akcí.

Start obřího projektu zažije i Olomouc. Rozjede se třímiliardová investice posledního projektu zástavby v sousedství Galerie Šantovka.

Zahrnuje stavbu několika budov s obchody, gastronomickými provozovnami, divadelním i koncertním sálem, čtyřhvězdičkový hotel, rezidentní část i výškovou budovu Šantovka Tower. Projekt by mohl být dokončen v roce 2026.

Olomoucké nákupní centrum Šantovka změní tři miliardy v multifunkční čtvrť

Na první měsíc v roce se mohou těšit milovníci divadla. Liška B. je nová inscenace režiséra Miroslava Krobota, která bude mít 19. ledna premiéru v Moravském divadle Olomouc.

Krobot pracuje s vlastní dramatizací dnes již klasického díla Rudolfa Těsnohlídka, kterou vytvořil společně se svým stálým tvůrčím partnerem Lubomírem Smékalem.

Důležitou složkou celého díla bude také hudba Martina Hůly, která představí Lišku Bystroušku jako jakýsi sled na sebe navazujících hudebních klipů.

Únor

U vsetínského soudu by mohlo v únoru nebo v březnu začít hlavní líčení ve vedlejší větvi kauzy otravy řeky Bečvy pod Valašským Meziříčím po Přerov. Ekologická havárie v září 2020 měla za následek úhyn 40 tun ryb, výrazně zasáhla část toku v Olomouckém kraji.

Okresní soud ve Vsetíně vynesl 23.10.2023 rozsudek v kauze otravy ryb v řece Bečva. Na snímku zástupce firmy Energoaqua Vladimír Kurka. (říjen 2023)

Dva lidé byli obviněni kvůli nečinnosti v den havárie, jeden člověk z důvodu vydání nezákonného správního rozhodnutí. Loni v říjnu soud rozhodl trestním příkazem o vině všech obviněných, uložil jim peněžité tresty a dvěma zákaz výkonu funkcí ve státní správě.

Dva z nich však podali proti rozhodnutí soudu odpor, v jejich případě tedy trestní příkaz není pravomocný.

Jeden z potrestaných ve vedlejší větvi kauzy Bečva se chce hájit u soudu

Březen

Na jaře plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájit výstavbu zbývajících tří kilometrů západního obchvatu Olomouce. Etapa Křelov–Slavonín odvede dopravu z kruhového objezdu na okraji krajského města, kde se v současnosti tvoří zácpy.

ŘSD už vybralo firmu, dělníci začali lokalitu připravovat ke stavbě, odstartoval také archeologický i pyrotechnický průzkum. Tříkilometrový úsek dálnice D35 postaví za 838 milionů korun sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice.

U Přerova se bude pokračovat ve stavbě chybějícího desetikilometrového úseku D1, hotový by měl být na jaře 2026.

Zahájení stavby dálnice D35 z Hořic do Sadové (7. listopadu 2023)

Začala stavba dálnice z Olomouce do Přerova, propojit je má do pěti let

Duben

V dubnu chce olomoucká radnice rozšířit zóny placeného parkování i mimo centrum města. Vznikne nová zóna C pro širší město, postupně půjde o osm oblastí.

Parkovací karta pro rezidenty bude stát 600 korun ročně za první vozidlo, cena pro místní podnikatele dosáhne 12 tisíc korun. Krátkodobé parkování vyjde na 20 korun na hodinu, doba regulace bude v pracovní dny od 8 do 18 hodin.

Rozšiřování placených zón má v dalších letech pokračovat, dotkne se i sídlišť.

Ekologické dny Olomouc, největší environmentální festival v Česku, budou mít svůj 34. ročník od 12. do 27. dubna. Pestrý program naplní besedy, výlety, výstavy, aktivity pro rodiny, workshopy a Edojarmark s koncerty.

V Olomouci se blíží start modrých parkovacích zón, první se objeví v centru

Květen

Slavnosti Olomouc mají před sebou druhý ročník, který se bude konat na Korunní pevnůstce Olomouc od 31. května do 1. června.

Hosty budou Jarek Nohavica, Divokej Bill, MIG 21, Vypsaná fixa, No Name, Tomáš Klus nebo Wohnout. Děti do šesti let budou mít vstup zdarma.

Olomoucké Divadlo na cucky připravuje v areálu letního kina další ročník přehlídky nového cirkusu Cirkuzkus 2024.

Záběr z představení K, které na Jatkách78 hraje Cirk La Putyka.

Proběhne od 30. května do 2. června a přivítá mimo jiné světoznámý Cirk La Putyka nebo oblíbené Losers Cirque Company, kteří se v amfiteátru představí s divadelně-akrobatickým projektem The Losers.

Ten vznikl z iniciativy vítězů prvního ročníku soutěže Česko Slovensko má talent – akrobatického dua DaeMen.

Olomouc nabízí měsíc letních divadelních scén, v Šumperku bude i Hitler

Červen

Výstřel populárního olomouckého půlmaratonu zazní v sobotu 15. června. Na start čtrnáctého ročníku se postaví šest tisíc běžců. Ti nejlepší z nich budou atakovat traťový rekord 1:00:15 v mužích a 1:06:38 v ženách, které drží reprezentanti Keni.

Andrův stadion v Olomouci rozezní 6. a 7. června multižánrový open air Festival filharmonie. Vystoupí 65členný orchestr Moravské filharmonie Olomouc a také Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek s Inflagranti, Renata Drössler, Aneta Langerová, Jiří Pavlica a Hradišťan, kapela Fleret.

Festival uvede v novém podání mnoho písní. Dohromady půjde o pět hodin živé muziky pod širým nebem.

Fotbalový klub SK Sigma Olomouc spolu s Moravskou filharmonií Olomouc a dalšími partnery připravil koncert na Andrově stadionu pod názvem Festival filharmonie. Na pódiu se v samostatných vstupech představí Vojta Dyk, Janek Ledecký, Eva Urbanová či Bohuš Matuš. Večerem bude provázet Emma Smetana.

Červenec

Největší domácí cyklistický etapový závod Czech Tour se pojede 25. až 28. července také na území Olomouckého kraje. Organizátoři opět oslovují špičkové jezdce i týmy.

V roce 2023 startoval na Czech Tour čtyřnásobný šampion Tour de France Chris Froome a na startu se objevily i tři formace z World Tour: Jumbo-Visma, BORA – hansgrohe a Intermarché – Circus – Wanty.

Hlavní hvězdou letošní Czech Tour je Chris Froome, mimo jiné vítěz Tour de France. Řada fanoušků v Prostějově využila příležitosti získat jeho autogram či se s ním vyfotit.

Ke Kreuzigerovi mám respekt, dělal mi to těžké, exkluzivně vzpomíná Froome

Srpen

Umělečtí kováři obsadí od 23. do 25. srpna už po dvaačtyřicáté hrad Helfštýn při setkání Hefaiston. Svou tvorbu předvedou na deseti pracovištích včetně historické hradní kovárny, na místě bude i výstava exponátů pod širým nebem, kovářské soutěže, přednášky.

Na akci Hefaiston dorazilo na hrad Helfštýn více než deset tisíc lidí. Kováře mohli sledovat přímo při práci. Sjely se jich sem stovky z devatenácti zemí světa. (rok 2015)

Září

Září patří Dnům evropského dědictví. Například ve Šternberku bude při dni otevřených památek volný vstup do kláštera, v Hranicích bude o den později zdarma přístupné Muzeum na Staré radnici, Galerie Synagoga a Muzeum na zámku.

Na hradě Šternberk proběhla největší rekonstrukce za posledních 100 let. Obnovou prošel i objekt u vstupu do hradu, bývalý strážní domek, kde nově vznikla pokladna a prodejna suvenýrů.

Říjen

Rok 2024 bude volební. Česko čekají volby do krajů, Senátu i Evropského parlamentu (ty budou na jaře). Termín voleb vyhlašuje prezident republiky, a to alespoň 90 dnů před jejich konáním.

Zatím poslední krajské volby byly 2. a 3. října 2020. Další tedy budou pravděpodobně letos na podzim. Souběžně s nimi se odehrají i volby do horní komory parlamentu, v kraji se budou týkat obvodů Prostějov a Šumperk.

Volby by vyhrálo ANO, SPD už je druhé, lidovci mimo Sněmovnu, ukázal model

Po čertech velký turné skupiny Kabát bude mít 26. října zastávku také v Olomouci na zimním stadionu. Kapela, která se chystá oslavit pětatřicáté výročí ve stejné sestavě, slibuje jedinečný rockový zážitek.

Listopad

Chovatele čeká 24. listopadu poslední prodejní burza Aquatera Olomouc. V nabídce bude v největším zastoupení akvaristika, teraristika, drobní savci, krmiva, terária, literatura a dekorace. Objeví se tam i potřeby pro chovatele psů, koček či exotického ptactva, akvarijní a pokojové rostliny, kaktusy, orchideje.

Prosinec

Poslední měsíc v roce se v Olomouci pravidelně koná festival filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Okolí olomouckého Výstaviště Flora také 7. prosince zaplní běžci s čelovkami na hlavách při zážitkovém rodinném závodě Christmas Night Run Olomouc.

Pořadatelé Christmas run pravidelně chystají i trasy pro nejmenší běžce.

,