ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Jeden opilý, druhý se zákazem. Řidiči v protisměru ohrožovali životy i na D35

  • 19
Uplynulý týden byl netradičně bohatý na zaznamenané jízdy aut v protisměru víceproudových silnic. Po tragickém střetu na Liberecku a jízdě seniora ve špatném pruhu silnice I/11 na Opavsku narazili policisté na další výtečníky na D35 v Olomouckém kraji. Jeden byl opilý, další měl zákaz řízení.

V neděli 23. října po druhé hodině v noci jelo osobní auto ve špatném směru po D35 z Olomouce na Ostravu.

„Upozornili na ně projíždějící řidiči, hlídka ho dostihla na 279. kilometru. Ve vozidle značky Opel se nacházely dvě opilé osoby,“ přiblížil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Za volantem seděl čtyřicetiletý muž, který při kontrole nadýchal tři promile alkoholu.

„Policisté navíc zjistili, že se jednalo o stejné auto, které bylo před hodinou nahlášeno v protisměru na dálnici D46 z Prostějova na Olomouc,“ dodal Hejtman.

Řidič opelu navíc v sobotu 22. října odpoledne na čerpací stanici na D1 u Brna načerpal pohonné hmoty a ujel bez placení.

„K tomu po řidiči sousední stát vyhlásil pátrání. Cizinec po vystřízlivění uvedl, že se vracel z Rakouska, kde pracuje, domů a neví, kde přesně najel na dálnici do protisměru. Vymlouval se na navigaci,“ uvedl Hejtman.

„Muž si od policistů vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ doplnil mluvčí.

Další jízda o život, senior v ranní špičce urazil v protisměru osm kilometrů

Už v pátek 21. října jel proti proudu ostatních aut osmatřicetiletý řidič audi z Ostravska rovněž v úseku D35 z Olomouce na Ostravu. Policisté vozidlo zastavili na 269. kilometru na parkovišti u čerpací stanice.

Řidič jim řekl, že nemá řidičský průkaz, protože má zákaz řízení. „K tomu dodal, že si před pár hodinami od ostravských policistů vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policisté zjistili, že Magistrát města Mladá Boleslav muži před měsícem uložil roční zákaz řízení motorových vozidel,“ popsal mluvčí.

Dechovou zkoušku měl řidič negativní. „Ale testu na přítomnost jiných návykových látek se odmítl podrobit. Výzvu k lékařskému vyšetření rovněž odmítl. Řidiči hrozí za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání trest odnětí svobody až na dvě léta,“ doplnil Hejtman.

Stalo se to ve stejný den, kdy se senior na severní Moravě vydal po frekventované silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou v protisměru. Už minulou středu si dva lidské životy vyžádala dopravní nehoda na rychlostní silnici I/35 z Chrastavy do Liberce. Senior za volantem dacie vjel na čtyřproudovou komunikaci ve špatném směru a čelně se střetl s nissanem, jehož řidička právě „rychlým“ levým pruhem předjížděla kamion.