Zřejmě největší lavina za posledních dvacet let v Jeseníkách spadla v těchto...

Zřejmě největší lavina za posledních dvacet let v Jeseníkách spadla v těchto dnech v oblasti Velkého kotle. (17. ledna 2019) | foto: Horská služba ČR, oblast Jeseníky

Největší lavina za 20 let. V Jeseníkách se utrhly stovky metrů sněhu

  • 7
Zhruba 300 metrů měřila na délku obrovská lavina, která v těchto dnech spadla v Jeseníkách. Místní takovou nepamatují za posledních dvacet let, část nebezpečného sněhu navíc na kopci ještě zůstala. Kvůli mlze a silnému větru pak horská služba nedoporučuje hřebenové túry.

Příval sněhu se v Jeseníkách utrhl v oblasti Velkého kotle, lavina byla složená z desek a prachového sněhu o tloušťce kolem 2,5 metru. Příval urazil téměř kilometr dlouhou dráhu.

„Plocha, která se odtrhla od spodní vrstvy přemrzlého staršího sněhu, měřila na délku cca 300 metrů. V jejím dosahu se pravděpodobně nikdo nepohyboval, a tak nevíme ani přesné datum, kdy do údolí sjela. Vzhledem k délce dráhy a množství sněhu se ale rozhodně jedná o nejmohutnější lavinu, jaká se v posledních dvaceti letech v tomto pohoří vytvořila,“ popisuje Jiří Hejtmánek, lavinový preventista Horské služby Jeseníky.

Celkově pak v nejvyšších partiích Jeseníků nyní leží až 180 centimetrů sněhu, na hřebenech je 80 centimetrů. Kvůli mlze a silnému větru pak jesenická horská služba nedoporučuje hřebenové túry.

Spadl všechen sníh, který připadl za posledních čtrnáct dní

Lavina byla podle Hejtmánka pravděpodobně samovolná. Masa sněhu se utrhla na firnovém podkladu, který se vytvořil během oblevy kolem Vánoc a Silvestra. „Veškerý sníh, který připadl za posledních čtrnáct dní, odjel v těchto úsecích dolů,“ doplňuje Hejtmánek.

Zřejmě největší lavina za posledních dvacet let v Jeseníkách spadla v těchto dnech v oblasti Velkého kotle. (17. ledna 2019)

Největší laviny v Jeseníkách padají podle něj na jaře, koncem března a začátkem dubna. Jde o základové laviny.

Svou roli hraje fakt, že kotel je otočen na jih a svítí na něj slunce.

„Tato lavina však byla desková, takže odjela jednom jedna nebo několik vrstev nad základovou vrstvou. V laviništi tak zbylo zhruba ještě půl metru sněhu, místy i více,“ upozorňuje Hejtmánek.

V Jeseníkách je nyní stále vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí. Navzdory lavině ovšem horská služba o zvýšení varování na 4. stupeň neuvažuje.

„Vzhledem ke krátkodobým oteplením a následujícím snížením teplot pod bod mrazu se vrstvy sněhu pomalu sesedají. Přesto znovu upozorňujeme všechny, kteří se v Jeseníkách pohybují, aby lavinové nebezpečí nebrali na lehkou váhu,“ zdůrazňuje Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

,