- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jinak možná je "problém" taky v tom, že se plete sladký jeřáb z Jesenicka s Jeřábem Oskeruše , který je záležitostí našich vinařských regionů.
To nemůžete myslet vážně! Jeřáb oskeruše neboli oskeruše domácí pochází ze Středomoří a roste výhradně v teplých oblastech a na vápencových půdách.
Jeřáb se dříve běžně sázel podél cest i mimo Sudety, jednak byl hlavně na podzim červenými plody velmi dekorativní, jednak zajišťoval potravu všelijakému ptactvu.
A sazenice byly k dispozici v lese. A dobře rostl i zasazený v suchém silničním náspu.
A na rozdíl od ovocných stromů to nebyl zdroj rozmíšek lidí o ovoce na třeba pálení.
Jinak v nedávné minulosti po roce 1989 se sázelo leccos, například spousta jeřábů se vysázela v Kopřivnici, podle habitusu to byl právě ten jedlý jeřáb, nicméně už nějaký zplanělý, protože byl i po projití mrazem hodně nahořklý.
A taky jsem viděl polní cestu, kde byly okraje osázeny černým jeřábem . aronií, naroubovaným právě tuším na klasický jeřáb ve výšce cca metr osumdesát. A|si nějaká tehdejší dotovaná výsadba nebo naopak komerční školce se to nepovedlo prodat a tak to udala místní radnici....
Jestli ale na té polní cestě ty aronie vydržely, nedostaly nožičky a neodcestovaly do zahrad, to netuším. Akorát vím, že nebyly udržovány, některé rašily z podnože a ta aronii přerůstala.
Milý autore plačtivého příběhu. Jeřáb "Moravský sladkoplodý" nezmizel odsunem Němců, ale právě naopak. Pěstovala ho Šlechtitelská stanice ovocnářská ve Velkých Losinách, která vznikla v roce 1947! Jeřáb byl zapsán do Listiny povolených odrůd v roce 1954. Ve Velkých Losinách ho nyní produkuje Sempra Praha, a.s. spolu s další odrůdou, a to Jeřábem černým. K objednání tamtéž a také v nejbližší kvalitní ovocnářské školce. Toto není placená reklama, jen uvedení blábolu na správnou míru.
u nás ho vytlačily jiné druhy ovoce, třeba aronie - černý jeřáb
Zajímavý článek. Jen mě vrtá hlavou, jak je možné, že se vitamin z jeřábu uchová i při vaření. Měl jsem za to, že C se ničí při 70 stupních
Neupadl v zapomění, pochopitelně není na zahrádkách rozšířen jako jiné ovoce, ale nazanikl. Byl a je běžně dostupný v ovocných školkách. Jeho pikantní, sladko kyselá chuť ne každému vyhovuje.
Také se divím, že autor píše o záležitostech, o kterých nemá ani páru. Ale to je dnes u novinářů normální.