Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olomouc se chystá na inauguraci arcibiskupa Nuzíka, přijedou tisíce věřících

  9:00
Tisíce lidí dorazí podle organizátorů i policie na slavnost uvedení olomouckého arcibiskupa Josefa Nuzíka do funkce. Mše svatá v katedrále sv. Václava začne v sobotu v 10 hodin. Josef Nuzík už představil svůj nový znak a vzkázal příznivcům, aby místo darů podpořili hospic na Svatém Kopečku. Na hladký průběh inaugurace v centru Olomouce budou dohlížet i policisté.
Papež František jmenoval novým olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka,...

Papež František jmenoval novým olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka, rodáka ze Strání. (březen 2024) | foto: Filip Fojtík, MAFRA

„V souvislosti se slavností inaugurace olomouckého arcibiskupa, která bude v sobotu 13. dubna 2024 od dopoledních hodin v katedrále svatého Václava v Olomouci, připravují policisté bezpečnostní opatření,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Inaugurace se má podle odhadů zúčastnit čtyři tisíce lidí. „Očekáváme dopravní komplikace. Policisté proto budou koordinovat plynulost dopravy především v centru a budou dohlížet na dodržování veřejného pořádku,“ popsala Vaňharová.

PROGRAM

9.00 rozjímavý růženec, katedrála sv. Václava
10.00 MŠE SVATÁ (přímý přenos nabídne ČT a TV Noe), katedrála sv. Václava 14.00 příležitost k blahopřání a setkání s arcibiskupem vedle katedrály
14.00 modlitba chval, kostel Panny Marie Sněžné’
15.00 adorace s požehnáním, kostel Panny Marie Sněžné
16.00 varhanní koncert, kostel sv. Mořice

V rámci oslav uvedení nového arcibiskupa mohou účastníci po celou sobotu zdarma navštívit Arcidiecézní muzeum v sousedství katedrály.

Podle policejní mluvčí mají lidé následovat pokyny pořadatelů.

„Pro klidný průběh doporučujeme návštěvníkům, aby sledovali a dbali organizačních informací uvedených na oficiálních webových stránkách olomouckého arcibiskupství,“ dodala.

Ne všichni návštěvníci se dostanou do katedrály, ale organizátoři jsou na to připraveni.

„Uvnitř i venku před dómem budou umístěny velkoplošné obrazovky,“ uvedl katedrální farář Ladislav Švirák.

„V pohotovosti bude zdravotnická služba, k dispozici máme i dostatečný počet toalet a po skončení slavnosti i občerstvení. Předprogram zahrnuje od 8.30 příležitost k přijetí svátosti smíření a od 9.00 společnou modlitbu růžence,“ popsal Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého.

Naposledy před 32 lety

Podobná událost se v hanácké metropoli odehrála naposledy před dvaatřiceti lety, proto se na ni očekávají tisíce věřících z celé arcidiecéze.

„Počítáme s účastí asi dvou desítek biskupů z Česka i ze zahraničí, stovek kněží, více než tří set ministrantů, krojovaných z různých regionů, příbuzných a přátel arcibiskupa a také představitelů státní správy a dalších,“ naznačil Ladislav Švirák s tím, že přímý přenos bohoslužby nabídne Česká televize a TV Noe.

Od 14.00 budou mít všichni možnost pozdravit se s novým olomouckým arcibiskupem v prostoru vedle katedrály. „Souběžně se v kostele Panny Marie Sněžné uskuteční modlitba chval a od 15.00 adorace s požehnáním. Program v 16.00 uzavře varhanní koncert v kostele sv. Mořice,“ prozradil Gračka.

Potřebuji i chvíle, kdy jsem sám se sebou, říká nový arcibiskup Nuzík

„Těším se na setkání s vámi všemi,“ pozval všechny arcibiskup Josef Nuzík. Ten veřejnost zároveň vyzval, aby ke slavnosti inaugurace nepořizovala dary. „Místo toho, prosím, zvažte finanční podporu charitního Hospice na Svatém Kopečku,“ uvedl Nuzík.

Nový znak arcibiskupa

Nový arcibiskup již představil věřícím i svůj znak. „Zachycuje symboliku arcidiecéze a církevního úřadu i osobní motivy. Součástí je také heslo: Hlásat radostnou zvěst,“ popsal mluvčí arcibiskupství.

„Spojuje se v něm můj vnitřní postoj s vnějšími okolnostmi: smutných a složitých zpráv je přespříliš, evangelium je ale radostnou zprávou pro člověka všech dob. Nově doplněný dvojí znak olomoucké arcidiecéze mně odteď bude připomínat vztah k místní církvi, který chci dále rozvíjet a prohlubovat,“ řekl Nuzík.

Původní znak, který si Josef Nuzík vybral při svém biskupském svěcení v roce...

Původní znak, který si Josef Nuzík vybral při svém biskupském svěcení v roce 2017, byl nyní doplněn o atributy arcibiskupa: počet střapců, které z obou stran provázejí štít, byl zvýšen ze šesti na deset, a přibylo i pallium – znak arcibiskupa-metropolity – pod štítem.

„Také štít doznal změny: v prvním a čtvrtém poli ho nyní doplňuje ještě dvojí znak olomoucké arcidiecéze, šest stříbrných kuželů v červeném poli. Ve druhém a třetím modrém poli štítu je osobní znak arcibiskupa Nuzíka: stříbrno-červeně šachované trojvrší, ze kterého vyrůstá stříbrná poloviční lilie na zlatém stonku s listy, provázená dvěma vyrůstajícími zlatými odkloněnými klasy. Modrá barva štítu a stříbrno-červené šachování jsou převzaty ze zemského znaku Moravy, trojvrší odkazuje na arcibiskupovu rodnou farnost Strání, ležící v hornatém pohraničí,“ uvedl Gračka.

Květinové srdce

V pátek od 11.00, tedy den před svým uvedením do úřadu olomouckého arcibiskupa a moravského metropolity, uctí Josef Nuzík památku jednoho ze svých předchůdců – kardinála Rudolfa Jana.

Od jeho zvolení třetím olomouckým arcibiskupem totiž letos uplyne právě 205 let. „Květinové srdce o 205 růžích bude položeno ke kardinálově pamětní desce v kryptě katedrály sv. Václava v Olomouci. Jedná se o výjimečný a symbolický květinový dar,“ uvedl za organizátory Josef Kořenek.

Dopravní informace

Autobusy mohou s návštěvníky mohou zastavovat před Arcibiskupskou knihovnou na ulici Wurmova 11. „Ihned po vystoupení cestujících budou pak odjíždět k parkování vyhrazenému na ulici 17. Listopadu. Opětovný nástup před odjezdem bude možný pouze z ulice 17. Listopadu,“ poznamenal mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Automobily je nejvhodnější zaparkovat na krytých parkovištích na ulicích Koželužská v blízkosti katedrály a v prostoru před železniční stanicí na ulici Jeremenkova. „Případně na parkovištích v okrajových částech města. Na plochách v blízkosti katedrály a arcibiskupství nebude vjezd automobilům umožněn. Využít lze i jiná parkoviště, pamatujte však, že centrum Olomouce je zónou, kde je parkování a stání mimo vyznačená místa zakázáno,“ upozornil mluvčí.

Vlakem mohou účastníci dojet do stanice Olomouc – hlavní nádraží, odtud tramvajemi směr centrum. „Cesta na zastávku U dómu trvá asi 5 minut,“ řekl mluvčí. „Pěší trasa z vlakového nádraží ke katedrále měří přibližně 1,5 km. Na důležitých místech budou stát pořadatelé,“ řekl mluvčí.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Řidič autobusu ztrácí vědomí, příčinu jeho potíží má zjistit monitor srdce s AI

29. dubna 2024  11:54

Jen dva týdny po oficiálním světovém představení nejnovější generace EKG záznamníku, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...