Hromadná nehoda čtyř aut u Lipníku nad Bečvou (4. října 2020).

Hromadná nehoda čtyř aut u Lipníku nad Bečvou (4. října 2020). | foto: HZS OLK

Při nehodě u Lipníku nad Bečvou se zranilo sedm lidí, dálnice D1 stála

  • 9
Hromadná nehoda čtyř aut uzavřela před polednem dálnici D1 u Lipníku nad Bečvou. Při nehodě na 296. kilometru ve směru na Olomouc se zranilo sedm lidí. Provoz se podařilo obnovit až po zhruba pěti hodinách. Událost vyšetřuje policie, prověřuje i možný trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nehoda se stala přibližně hodinu před polednem, dálnice kvůli ní musela být mezi 308. a 296. kilometrem ve směru na Olomouc zcela uzavřena.  Policisté provoz odkláněli. Zprůjezdnit se ji podařilo zhruba o půl páté.

„Dálnice D1 je po dopravní nehodě opět plně v provozu bez omezení,“ informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová. 

Při střetu čtyř aut se zranilo sedm lidí. „Pomocí hydraulických nástrojů jsme dva lidi vyprošťovali a poskytovali jsme jim předlékařskou první pomoc,“ sdělil mluvčí hasičů Radek Buryánek.

Na místě pomáhaly čtyři posádky záchranářů. Nejhůř se při nehodě zranilo dítě, ostatních šest dospělých mělo spíše lehčí poranění.

Dálnici D1 uzavřela u Brna hromadná nehoda, zemřeli dva dospělí a dítě

„Chlapec měl těžké poranění hlavy, přepravili jsme jej na dětské traumacentrum ostravské nemocnice. Jednu ženu jsme odvezli do nemocnice v Olomouci se středně těžkým poraněním hrudníku. Ostatní byli odvezeni s lehkými poraněními k dovyšetření do nemocnic v Hranicích a Přerově,“ sdělila mluvčí krajské záchranky Lucie Urbanová.

Podle Zajícové nestihla řidička jednoho z aut značky Renault zareagovat na zpomalení vozu Volkswagen jedoucího před ní a narazila do něj. Vznikl tím řetězec nárazů dalších aut.

„V renaultu došlo ke čtyřem zraněním a ve vozidle VW byly zraněny tři osoby. Ve zbývajících dvou vozidlech ke zranění řidičů a ani dalších osob nedošlo,“ uvedla mluvčí. Předběžně odhadovaná škoda se pohybuje v řádu statisíců korun.

Policie také zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. „Nehoda je nadále v šetření,“ sdělila Zajícová.

23. září 2020