V areálu olomoucké fakultní nemocnice slouží nově zaměstnancům kolárna, které...

V areálu olomoucké fakultní nemocnice slouží nově zaměstnancům kolárna, které dal architekt podobu článku cyklistického řetězu. | foto: FNOL

Nemocnice svěřila podobu kolárny architektovi, má podobu článku řetězu

  • 10
Neobvyklá stavba je nově k vidění v areálu olomoucké fakultní nemocnice. Jde o úschovnu kol pro zaměstnance v podobě článku cyklistického řetězu, která pojme přes čtyři desítky bicyklů.

Podle ředitele největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji Romana Havlíka je úschovna součástí dlouhodobé podpory aktivního zdraví, kterou nemocnice prosazuje jak směrem k pacientům, tak k vlastním zaměstnancům.

„Cyklodoprava je ideální pohybovou aktivitou při cestách do práce a významnou alternativou ke stále houstnoucímu automobilovému provozu. Stavbou kolárny podporujeme myšlenku šetrné mobility,“ řekl Havlík.

„Pro zaměstnance se snažíme vytvářet komfortní zázemí pro odkládání kol a věříme, že tak vznikne nová motivace pro dopravu do práce na kole,“ dodal.

Autorem přístřešku s průsvitnými stěnami z vlnitého sklolaminátu stojícího na dvoře budov O a P je architekt Adam Rujbr.

V areálu nemocnice jsou kolárny na dalších čtyřech místech, celková kapacita tak dosahuje zhruba dvou stovek míst. V plánu je navíc výstavba další úschovny v blízkosti Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého.