Podrž mi pivo a já ti ukážu, jak zbořím internety.

  10:00
I tak vzniká gin! Žhavá novinka s nekorektním názvem zažívá extrémně úspěšný start. A to nejen díky kontroverzi, s kterou vstupuje na trh.
Fotogalerie2

DICK-TATOR | foto: Archiv Matyáše Jurici

Kde se vůbec zrodil nápad vytvořit něco takového jako je DICK-TATOR?

Znáte to. Žijeme v Česku, kde většina hrozných, ale i skvělých nápadů vzniká v hospodě. A ani DICK-TATOR není výjimkou. Vedli jsme vášnivé politologické debaty, prošpikované historickými fakty, až jsme se klasicky dostali k Druhé světové. „Podrž mi pivo a já ti ukážu, jak zbořím internety…“ asi tak vznikl DICK-TATOR.

Takže dát na první láhev nezaměnitelnou podobiznu nejvýraznějšího diktátora II. světové války se tak přímo nabízelo, že?

Jsme cynická hovada, ne náckové. Tvoříme značku plnou satiry. Jak lépe vykreslit, že se budeme věnovat dickům, než karikaturou největšího dicka 20. století na přední etiketě?

Samozřejmě, teď jsem tak trochu dick já...na otázku odpovídat otázkou se nesluší.

Používat kontroverzní osobnosti v marketingu je laciné a prvoplánové, ne?

Jistě. Ale podívejte se kolem sebe. Žijeme v hypercitlivé době, kdy se bojíte udělat si srandu pomalu i z Brňáků. Lidé se potřebují smát a prahnou po nekorektnosti. Prvoplánový, explicitní a jednoduchý, to byl záměr. Chtěli jsme šokovat a pobavit co nejvíc lidí. Naším hlavním cílem je vrátit trochu před-twitterovského humoru do dnešního světa – obzvláště v době, kdy mizí naděje na světlé zítřky. Tak se vracíme k odkazu dnes již legendárních pořadů jako Tele Tele, nebo Česká soda, či zahraniční South Park, na kterých jsem vyrůstal.

DICK-TATOR

Jaké jsou zatím ohlasy na doprovázející uvedení ginu na trh?

Ohlasy odpovídají kontroverznosti značky. Máme pozitivní reakce, stejně tak pohoršené hejty. Ale s tím jsme do toho šli. Značka, která nevyvolává žádné emoce je předem mrtvá.

Pohybujete se na tenké hraně trestného činu. Myslíte si, že gin může vyvolávat extremistické vlny?

Už jsme se setkali i s kritikou ve smyslu, že DICK-TATOR je jednak nevkusný, ale také propaguje masového vraha. My si myslíme opak. Na trhu najdete různé produkty s podobně zlými tvářemi. Nikomu nevadí třeba Che Guevara na rumu nebo doutnících, či Putin na tričkách. Stejně tak třeba Pablo Escobar figuruje v názvu úspěšné restaurace v Brně nebo jako pivní speciál třeboňského pivovaru. My tyto osoby nepoužíváme jen tak, ale jako někoho, koho chceme veřejně urážet, protože si to svým chováním zaslouží, a tak je to vlastně v pořádku. A třeba i tak, že za jeho fotku dáme obrovský penis.

Nemáte obavu, že moment rebelství a provokace značky brzy vyčpí a stane se tuctovou nebo zavrženou značkou?

Nalijme si čistého ginu, žádný vtip nevydrží věčně. Může se tak zdát, že budujeme předem zatracovaný brand. Budeme se snažit vytřískat z toho maximum a neohrát se! Každopádně si stojíme za tím, že náš gin není jen produktem marketingu. Dali jsme si záležet, aby byl ukrutně dobrej. Na rozdíl od ostatních se nám podařilo zkombinovat bizár s kvalitou a věříme, že DICKA si lidé koupí opakovaně, nejen jako sběratelskou kuriozitu.

Když jsme u produktu samotného, prozradíte, kde nebo jaká palírna gin vyrábí?

Osobně jsem chtěl pointu celého projektu dotáhnout do absolutního maxima. Proto je DICK-TATOR 100% vyrobený v Německu. Německá palírna, německá lahev, akorát ilustrace nám dělala Rakušanka. Kdo konkrétně nám gin destiluje, však musíme držet pod pokličkou. Z pochopitelných důvodů – nechceme, aby tu palírnu zavřeli.

Když se točíme kolem produktu, na etiketě uvádíte „vražedná chuť kyanidu, střelného prachu a olova“, jaké je ale jeho skutečné složení?

Jelikož jsem velký nadšenec do alkoholu, od začátku jsem věděl, že potřebuji určitou kvalitu a hlavně transparentnost! Proto můžu prozradit, že na výrobu ginu jsme použili dvanáct bylin, a to včetně kořenů přímo z okolí Orlího hnízda. Jedná se o směs jalovce, koriandru, pomerančové a grepové kůry, chmelových šišek, šípků, rakytníku, meduňky, kořenů anděliky, puškvorce a ony kořeny Blutwurz a Enzian.

Jak dlouho trvalo převedení nápadu až k samotnému prodeji?

Dobrej nápad je pouze ten, který se zrealizuje. Když se navíc potkají dvě hovada, která jsou na stejný vlně, tak nebylo na co čekat. Přestože jsme se tedy museli popasovat s hromadou překážek, které kontroverzní marketing přitahoval, bylo to nečekaně rychlé. První láhve DICK-TATORA si zákaznici otevřeli už po půl roce od vyslovení nápadu.

Už tak máte nějaká konkrétní čísla, jak se DICK-TATOR prodává?

Jsme dost příjemně překvapeni, jak rychle jsme první várku vyprodali a rozhodně můžeme tvrdit, že vstup na trh byl extrémně úspěšný. Máme prodej již za 1 milion Kč a věříme, že to je pouze začátek.

Nemělo by zapadnout, že garantujete z každé prodané láhve konkrétní částku, a to na obnovu památníků?

Charita je dnes často zneužívána jako PR štít. Taková Kazmovina. Rozhodli jsme se to trochu narušit a ukazujeme, že ne každý průser se dá schovat za dobročinné účely. Přesto však náš slib bereme naprosto vážně. Z každé prodané lahve věnujeme 50 Kč na podporu válečných památníků. Sbírky se totiž dělají na kde co, ale lidi častokrát zapomínají pečovat o vlastní historii a tady se to přímo nabízí. První dary v celkové hodnotě 35 400 Kč si rozdělily památníky Terezín a Lidice.

Kdo bude další osobností na etiketě vašich ginů?

Další DICK-TATOR bude současník, kterého všichni známe, a otravuje život nejen lidem v Evropě. Nemůžeme říct víc, ale na etiketě bude jeho oficiální fotka. Možná proto budeme potřebovat i policejní ochranu.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025