Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Legendární švestkové knedlíky z Vizovic

  14:00
Více než půl století patří k Vizovickému Trnkobraní soutěž v pojídání knedlíků. Jsou z pařeného těsta a kuchařky jich musí připravit téměř 2 000 kusů.

| foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Možná si tu chuť vybaví ze svého dětství dnešní čtyřicátníci. Švestkové nebo třeba jahodové knedlíky z tenkého těsta posypané tvarohem, pocukrované a polité rozpuštěným máslem patřily k tradiční pochoutce na prázdninách u babičky. Dnes už je skoro neznáme a dáváme přednost kynutým.

Nicméně každý rok znovu oživuje slávu těchto knedlíků Vizovické Trnkobraní. Součástí hudebního festivalu je totiž už více než půl století unikátní soutěž v pojídání švestkových knedlíků, tedy Grand Prix Vizovice.

Celý magazín

tit

„Jejich výrobu přenecháváme zkušeným kuchařům, kteří mají praxi a také recepty, jež se předávají po generace. Knedlíky mají svůj váhový limit, přísné podmínky pro uchovávání a samozřejmě vysoké nároky na kvalitu,“ zdůraznil Lukáš Lauman z agentury, která soutěž zajišťuje.

Knedlíky se připravují z méně známého pařeného těsta. Je mnohem tenčí než kynuté a jednodušeji klouže do krku. To je přesně to, co soutěžícím vyhovuje. Jeden jich spořádá několik desítek, ti nejlepší i přes dvě stě. Kuchařky jich pro ně vyrobí vždy asi dva tisíce kusů.

Potřeba je mouka, vajíčka, sůl, mléko, máslo, sádlo. Příprava není složitá, ale i tak vyžaduje zručnost, zkušenosti a v případě vyhlášené vizovické soutěže i promyšlené načasování, hlídání teploty těsta, precizní vážení i dobré vybavení.

Dlouhé roky se knedlíky vařily v jídelně základní školy ve Vizovicích, kde je připravovaly školní kuchařky. Práce, z velké části ruční, jim zabrala několik hodin. I v Hulíně v rodinné firmě, kde knedlíky do Vizovic vyrábějí posledních pět šest let, zabere chystání zhruba 2,5 hodiny.

Vizovické trnkobraní 2023

PROGRAM

Pátek 18. srpna

Stage A

18.15 Mirai, 21.00 Jaromír Nohavica, 00.00 Horkýže Slíže

Stage B

17.00 Pam Rabbit, 19.45 Šrouby a matice, 22.45 Argema, 1.00 Premiér

Sobota 19. srpna

Stage A

12.00 Barbora Poláková, 13.15 Velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků – Memoriál K. Hamerského, 15.15 Visací zámek, 17.45 Tomáš Klus, 20.15 Kryštof, 23.15 Traktor

Stage B

11.00 Sympl – vítěz talentové soutěže, 13.15 Hodiny, 14.15 Rozálie Havelková, 16.30 Gang Ala Basta, 19.00 Poetika, 22.00 Fleret, 00.15 Kosovci

„Začínáme v den soutěže kolem páté hodiny ranní. Děláme to v pěti lidech, protože je potřeba postupovat po částech. Někdo míchá suroviny a dělá těsto, další do něj pak rychle balí švestky. Dodržujeme pevný postup a recept, který jsme dostali od kuchařek z Vizovic,“ přiblížila Alena Hausknechtová, která 27 let provozuje firmu na výrobu kynutých ovocných knedlíků.

Podle pravidel soutěže nesmí váha hotového knedlíku překročit daný limit, tedy 32 gramů. I proto je pro organizátory stěžejní velikost použitých švestek. „Potřebujeme malé švestky a bývá docela oříšek je sehnat. Před lety jsme je museli vozit dokonce z Čech, protože tady na Moravě jsme tak malé nesehnali. Teď už se to ale daří. Našli jsme moc šikovnou místní paní, která je pro nás i přebírá a váží,“ poukázal Lauman. Kdo ze soutěžících spořádá stovku knedlíků, zároveň sní kolem dvou kilogramů švestek.

Rekord drží Američan

Grand Prix Vizovic v pojídání trnkových knedlíků je světově ojedinělá soutěž, která od roku 1972 láká odvážlivce z celé republiky. O prvním rekordu se v městské kronice píše v roce 1973, kdy jeden ze soutěžících spořádal 61 knedlíků v Soutěži o cenu města Vizovic. O osm let později v roce 1981 Josef Obdržálek z Malenovic snědl 91 kusů, v roce 1983 překročil stejný jedlík magickou hranici 100 kusů a zvítězil s počtem 104 knedlíků.

O rok později zaznamenali pořadatelé velký skok. Josef Slabík z Brumova posunul laťku na 152 kusů. V roce 1992 pak František Pohorský z Tečovic spořádal 155 knedlíků. Absolutní rekord drží Američan Patrick Bertoletti, jenž v roce 2008 odložil do misky 233 pecek.

Dlouholetým držitelem českého rekordu byl Kamil Hamerský z Víru, který v roce 2003 spořádal 191 knedlíků. V roce 2018 ho však překonal Radim Dvořáček z Ostravy, který si připsal 202 knedlíků a stal se novým českým a moravským rekordmanem.

Autor:
Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...