Vizualizace bytové zástavby ve Vratislavicích

Vizualizace bytové zástavby ve Vratislavicích | foto: autor vizualizací: Project A plus

Místo louky má být ve Vratislavicích nové sídliště, místní protestují

  • 30
Vlnu nevole vzbudil plán na zástavbu louky za sídlištěm ve Vratislavicích. Na místě, které dnes slouží k rekreaci, by mělo vyrůst deset bytových domů se sto třiceti šesti novými byty. Přitom právě zeleň je jeden z důvodů, proč lidé do Vratislavic míří.

Zatím to je rozlehlá louka nad koupalištěm Sluníčko, kterou místní využívají k procházkám, rekreaci, v zimě se po ní prohánějí běžkaři a děti dovádí na saních a bobech. Právě množství zeleně je jedním z lákadel, které do Vratislavic táhne spoustu lidí. Projekt na zastavění louky novým sídlištěm proto vzbudil mezi místními velké pozdvižení.

Na louce ve Vratislavicích, která dnes slouží k rekreaci, by mělo vyrůst deset bytových domů.

„Vratislavice jsou krásné právě díky množství zeleně, všichni nám to závidí a teď se to zabije betonem,“ nesouhlasí se zamýšlenou výstavbou jedna z místních Martina Bendová.

Na louce o rozloze 3,2 hektary má vyrůst deset domů s celkem 136 byty různých velikostí. Domy mají mít maximálně čtyři patra. S žádnými prostory pro služby se tam nepočítá. Jedinou výjimkou má být parkovací dům v západním rohu pozemku s kapacitou 100 míst. Majitelem louky je Lukáš Plechatý, který profituje na trhu s nemovitostmi. Jako investor bytového resortu je ale uvedena společnost Chytré bydlení z Brna.

S jejich plánem teď ale vydala nesouhlasné stanovisko i rada městského obvodu Vratislavic kvůli zatížení dané lokality, nevyřešené dopravě a omezené kapacitě školky a školy, které jsou nedaleko. 

„Jde o aktivity soukromého investora, takže jsou naše pravomoci omezené. Ale i tak nám není rozvoj této lokality lhostejný. K tomuto projektu máme výhrady týkající se nedostatečné kapacity okolních komunikací, které jsou úzké a nedostačujícího počtu parkovacích stání. Nesouhlasné stanovisko zasíláme na Odbor územního plánování Magistrátu města Liberec, který bude mít v této věci poslední slovo,“ stojí ve vyjádření městského obvodu.

Připomínky může poslat i veřejnost, a to do 24. listopadu. Podpisová akce nespokojených místních tak právě vrcholí.

„Víme, že louka je v územním plánu určená k zástavbě, takže tam dříve či později nějaké domy budou. Ale chceme, aby nová zástavba plnohodnotně sloužila novým obyvatelům a zároveň neomezovala ty současné,“ zmínila jedna z organizátorek podpisové akce Jitka Jakubičková.

Zelené střechy i stanice pro elektromobily

Problematický je podle ní nedostatek parkovacích míst u plánovaných domů. Už teď je problém na stávajícím sídlišti ve Vratislavicích zaparkovat. Projekt přitom pro 136 bytů počítá s 90 parkovacími místy u domů, zbytek má pobrat parkovací dům. 

„Chceme, aby parkovací dům sloužil i pro současné obyvatele Vratislavic, aby se v něm navýšila kapacita, stejně jako kapacita parkovacích míst v okolí domů. A mělo by se myslet i na nabíjecí stanice pro elektromobily. Domy by také měly mít zelenou střechu,“ pokračuje Jakubičková.

Dalším z požadavků je zachování prostupnosti místa, aby se lidé dostali přes novou výstavbu do lesa na úpatí Prosečského hřebene. A také začlenění nebytových prostor pro ordinaci obvodního lékaře, zubaře nebo obchodu s potravinami.