V obci na Frýdlantsku mají nejdražší kanalizaci. Dvoutisícová obec za ni...

V obci na Frýdlantsku mají nejdražší kanalizaci. Dvoutisícová obec za ni zaplatila tři sta milionů korun, tedy kolem 150 tisíc za připojení jednoho člověka. V Česku šlo do více než 600 projektů týkajících se čistíren vody a kanalizací 29 miliard korun dotací. Za ně se upravovaly nebo stavěly nové čističky a postavilo se více než 2 250 kilometrů kanalizace. Předimenzovaná kanalizace výrazně prodražila lidem stočné i v dalších obcích. | foto: Liberecký kraj

Voda na Liberecku opadá, silnice do Višňové už jsou průjezdné

  • 5
Situace na Liberecku se po povodni uklidňuje. Hladiny řek v celém kraji klesají. Do Višňové, kterou voda prakticky odřízla od světa, už je možné přijet ze všech směrů. Ve Fučíkově ulici v Raspenavě, která byla od pátku uzavřena, už mohou jezdit i autobusy. Dál ale zůstane uzavřený zdejší provizorní most u obecního úřadu.

Obec Višňová ve frýdlantském výběžku ohrožená rozvodněnou řekou Smědou byla během čtvrtku a pátku prakticky nedostupná. Lidé se sem autem nedostali. Evakuováno muselo být několik rodin. Teď už je obec přístupná ze všech směrů. 

V Raspenavě už se vrací doprava i do Fučíkovy ulice, která byla od pátku uzavřena kvůli sesunuté opěrné zdi.

Podemletá opěrná zeď ve Fučíkově ulici v Raspenavě.

"Po dohodě se statikem je možné s okamžitou platností vpustit přes provizorně opravenou nábřežní zeď osobní a autobusovou dopravu," informoval mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer. Na vozovku, která je zúžena betonovými svodidly, ale dál nesmí nákladní auta.

I v dalších dnech zůstane pro dopravu uzavřen i provizorní most u obecního úřadu v Raspenavě, který podemlela voda.

Neprůjezdné zůstávají úseky silnic z obce Ves na Černousy a Boleslav. Tady je vozovka stále ještě zaplavená.

Další velké vody se lidé v kraji obávat nemusí. V noci na sobotu už klesala hladina řek v celém kraji, podle vodohospodářů tu řeky v sobotu dosahují již jen prvního povodňového stupně. Informaceo vývoji povodňové situace v dalších krajích čtěte zde.