Lavičku budou využívat mimoňští senioři k odpočinku.

Lavičku budou využívat mimoňští senioři k odpočinku. | foto: Technologie hlavního města Prahy

Vánoční smrk ze Staroměstského náměstí se vrátí na Českolipsko v podobě lavičky

  • 4
Vánoční strom z Pertoltic pod Ralskem, který zdobil během vánočních svátků pražské Staroměstské náměstí, se symbolicky vrátí na Českolipsko v podobě lavičky. Smrk ztepilý byl jedním z nejvyšších, které Prahu v posledních letech ozdobily.

Po svátku Tří králů zamířil smrk na pilu, kde jej zpracovali na fošny. Jakmile fošny vyschly, putovaly do dílny střední odborné školy v Jarově (SOŠ Jarov). Tam z nich žáci od března vyrábějí tři vyvýšené záhony na kolečkách, dva hmyzí hotely a zhotovili i venkovní lavičku.

„Letošními výrobky jsme se rozhodli potěšit obyvatele pražského Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická. Zároveň se nám líbila myšlenka, aby se strom symbolicky vrátil i na své ‚rodné‘ místo, kde více než půl století rostl,“ informoval radní Prahy Michal Hroza. Lavičku podle něj majitel stromu z Pertoltic věnuje Domovu pro seniory v Mimoni.

Nejvyšší za poslední roky. Strom pro Staroměstské náměstí pokáceli na Českolipsku

„Moc bych si přál, aby všechny výrobky, které vytvořily ruce budoucích truhlářů a tesařů, přinášely radost a posloužily k příjemnému odpočinku,“ konstatoval Hroza.

Žáci odborné školy mají výrobky dokončit v průběhu května, aby je ještě před prázdninami stihli předat do užívání. Zatímco lavičku už mají hotovou, na ostatních je čeká ještě několik týdnů práce.

„Naše práce začíná až na jaře z připraveného materiálu, který pro nás zpracovali v Dřevo Praha. Nyní už máme kompletně hotovou lavičku, u ostatních prvků jsme s pracemi zhruba v polovině,“ upřesnil Vilém Kodíček, zástupce ředitele pro odborný výcvik ze SOŠ Jarov.

Hmyzí hotel bude mít obdélníkový tvar s šestihranem uprostřed. Ten má připomínat včelí úl. Komůrky hotelu vyplní žáci šiškami, hoblinami a dalšími přírodninami, které budou lákat brouky, včely a další hmyz.

25. listopadu 2023