Inspektoři na Semilsku odhalili týraný skot. | foto: SVS

Chovatel ze Semilska týral skot, pokuty přitom dostal už několikrát

  • 5
Tři desítky špinavých zvířat byly uvázané ve stájích pro skot na Semilsku, kvůli nadměrné vrstvě výkalů se nemohly pořádně hýbat. Inspektoři zjistili i další pochybení chovatele.

Zvířata semilského chovatele na základě podnětu minulý týden zkontrolovali inspektoři Státní veterinární správy (SVS) pro Liberecký kraj. Kromě žalostného stavu zvířat a nevyhovujících podmínek, ve kterých žila, odhalili na místě i těla uhynulého skotu, která chovatel včas nedovezl do kafilerie. Ten přitom za své jednání dostal v minulosti už několik pokut.

„Zvířata byla značně znečištěna, paznehty několika z nich byly přerostlé, výživný stav byl u většiny podprůměrný,“ konstatoval tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Inspektoři okamžitě informovali kompetentní orgán ORP Jilemnice, chovateli zvířata odebrali a umístili je do náhradní péče. „Odebrání skotu proběhlo druhý den po kontrole za přítomnosti inspektorů SVS, zástupců ORP Jilemnice, policie, hasičů a chovatele zajišťujícího náhradní péči pro všech 31 kusů skotu,“ informoval Vorlíček s tím, že problémového chovatele znají inspektoři už déle.

V posledních třech letech u něj provedli 12 kontrol. Vytýkali mu především nedostatečnou péči o zvířata – byla špinavá, dával jim málo podestýlky, měla malý prostor k odpočinku. Navíc ve stáji byly předměty, o které se zvířata mohla poranit, některý skot měl přerostlé paznehty a ani stáje samotné nebyly v dobrém stavu. Další zjištěné závady se týkaly značení a evidence zvířat.

Původní chovatel bude muset uhradit náklady související s náhradní péčí, zároveň mu hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 3 milionů korun. V minulosti dostal pokuty od obce s rozšířenou působností ORP Jilemnice za 46 tisíc, nově mu inspektoři SVS uložili pokuty v celkové výši 55 tisíc korun. Zároveň chovatel obdržel závazné pokyny, jak napravit způsobené škody.