Spory o pokácení jedle u hradu Valdštejn se rozhořely už před třemi lety. Tehdy...

Spory o pokácení jedle u hradu Valdštejn se rozhořely už před třemi lety. Tehdy radnice ustoupila. | foto: Jan Mikulička, MF DNES

V Turnově řeší, zda pokácet třicetiletou jedli před hradem Valdštejn

  • 21
Kdyby měla padnout k zemi někde v lese, šlo by o maličkost. Ale třicet let stará jedle obrovská, kterou chce nyní porazit turnovská radnice, stojí před hradem Valdštejn, kultovním místem na Zlaté stezce Českého ráje.

S žádostí o pokácení stromu se městská rada obrátila na Správu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj. O odstranění jedle se rozhořely spory již před třemi lety a město nakonec ustoupilo od svého plánu porazit ji.

Proti obnovenému pokusu o pokácení jedle vystupuje spolek S drakem rval se Michael, jehož předsedkyní je Martina Pokorná, bývalá vysoká představitelka Zelených a členka opozičního hnutí Turnov potřebuje změnu.
„Strom se kácet nemusí. Má větve až k zemi a není zohyzděný,“ tvrdí Pokorná. „Před hradem může růst ještě deset let.“

Podle turnovského starosty Tomáše Hockeho se v diskuzích na sociálních sítích mylně objevuje, že radnice chce jedli pokácet, aby nebránila turistům ve výhledu na Valdštejn.

„Jedle obrovská pochází ze Severní Ameriky a patří mezi největší jehličnaté stromy na světě. S přibývajícími léty před Valdštejnem ještě více zmohutní, což omezí průchod pro návštěvníky a především průjezd pro údržbu,“ dodává Hocke.

Jedle nepatří k původním dřevinám Českého ráje

„Čím bude strom starší, tím více vzroste jeho hodnota a zvětší se odpor veřejnosti ke kácení. Snažíme se předejít tomu, abychom jednou museli volit mezi hradem a stromem. Proto jsme požádali Správu CHKO Český ráj, aby zvážila, jestli můžeme jedli odstranit. Jako státní správa rozhoduje odborně a bez ohledu na přání samosprávy.“

Turnovská radnice poslala žádost na Správu CHKO Český ráj nedávno, a tak stanovisko ještě nezískala. Vedoucí správy Jakub Čejka však MF DNES řekl, že jedle nestojí na nejvzácnějším území a navíc nepatří v Českém ráji k původním dřevinám.

„Jedle před Valdštejnem není něčím, co by si zasloužilo zvláštní ochranu. Kdyby ji chtěl někdo vysadit nyní, povolení by od nás nedostal,“ uvádí Čejka. „Chápu ale, že si k ní hodně lidí v Turnově vytvořilo citový vztah.“

Pokorná nepovažuje ve sporu o kácení za stěžejní věc, jestli se jedle obrovská řadí mezi původní nebo nepůvodní dřeviny. „Nepůvodních dřevin jsou v Českém ráji mraky,“ podotýká.

Na jedli se dívá skoro každý den Martin Hašek, kastelán na Valdštejně. „Nejsem zastáncem kácení zdravých stromů a jedle by mi bylo líto,“ prohlašuje Hašek.

„Ale někdo ji tady vysadil nešťastně. Stojí příliš blízko u obou cest. Až se začnou řezat moc dlouhé spodní větve, jedli to ublíží a přestane vypadat pěkně. Stromů kolem Valdštejna roste nyní hodně, v historii bylo jeho okolí daleko holejší.“