Akce připomene výročí soutěžního vozu Škoda 200 RS.

Akce připomene výročí soutěžního vozu Škoda 200 RS. | foto: Autodrom Sosnová

Do Sosnové míří raritní vozy, za volant usednou i mistři světa v rallye

  • 0
Rarity ve startovním poli i slavná jména za volantem slibuje druhý ročník svátku historických automobilů a motocyklů Sosnová Classic, který se koná tento víkend na autodromu v Sosnové na Českolipsku. K největším lákadlům budou patřit historické unikáty značek Bugatti, Maserati či Tatra. K velkým jménům pak mistři světa v rallye Petter Solberg a Markku Alén.

Druhý ročník akce Sosnová Classic hlásí více než dvě stě přihlášených cestovních aut, formulí, motocyklů a strojů třídy sidecar. Na návštěvníky navíc v sobotu a v neděli čeká řada vylepšení na trati i v zázemí.

„Oproti loňskému roku jsme rozšířili plochu areálu o jeden hektar, zejména jde o prostor pro klubové výstavy a divácké odpočinkové zóny například v nové zóně za tribunami. Letos máme k dispozici také vyasfaltované parkoviště v zadní části areálu,“ vyjmenovává šéf autodromu Pavel Dušánek vylepšení pro letošní ročník.

Ten nabídne řadu tematických okruhů v čele s oslavami 50 let výročí soutěžního vozu Škoda 200 RS. Škoda Motorsport v rámci oslav představí současný speciál Fabia RS Rally2 ve speciálním zbarvení, který budou v sobotu po trati vodit švédští mistři volantu Petter a Oliver Solbergovi a v neděli pak český závodník Martin Prokop.

Připomeňme, že Petter Solberg je norský mistr světa v rallye z roku 2003. V minulosti závodil za týmy Ford, svůj soukromý tým Petter Solberg WRT, Shell Norge a Subaru.

Sraz vozů Škoda 1000 MB

Návštěvníky potěší účast vozů ze sbírek Škoda Muzea či sraz vozů Škoda 1000 MB s více než padesáti přihlášenými účastníky.

Návštěvníci uvidí v akci i plejádu vozů od Aero Minor Sport po GP speciál Z18 s kompresorem včetně vozů jako Alfa Romeo GTA 1300 Junior nebo Delahaye 135 i rarit značek Alvis, Lagonda či Woseleyl.

V rallye sekci se návštěvníci mohou těšit i na legendární Lancii Stratos, uctívanou Deltu, ale i Fiat 131 Abarth ze sbírek Engine Prague, který na trati představí finský mistr světa Markku Alén.

Vzácné škodovácké kupátko zpět na trati. V Sosnové mu sekundovaly rallyové legendy

Prvního ročníku Sosnová Classic se v loňském roce zúčastnilo přes osm tisíc návštěvníků a 240 vozidel. „Vloni jsme mimo jiné oslavili 120 let od konání prvního zdokumentovaného motoristického závodu v severních Čechách. Letos během soboty slavíme s Petterem Solbergem a jeho synem Oliverem padesát let rallyové legendy Škoda 200 RS, v neděli se zaměříme na italské vozy s další hvězdou programu Markku Alénem. Věřím, že se z akce Sosnová Classic stává nádherná oslava motorismu,“ dodává Dušánek. V sobotu se areál návštěvníkům otevře v 9 hodin, v neděli o hodinu dřív.

27. ledna 2016