VIDEO: Ruiny sovětského sídliště v Ploužnici připomínají město duchů

  • 60
Šest paneláků po odchodu sovětských vojáků před třiceti lety osiřelo a od té doby chátrají. Zařízení opuštěných bytů je dávno pryč, kovové vybavení domů a okna také. Zbývají jen skelety bytelně postavených budov. Že tu byl kdysi život, připomínají jen zbytky plakátů nebo tapet na stěnách.

Ploužnické sídliště vzniklo po roce 1968, kdy do tehdejšího vojenského výcvikového prostoru Ralsko přišla sovětská armáda. „Sídliště mělo i teplárnu, která ho zásobovala,“ říká Petr Zeman ze spolku Prázdné domy. Ten mapuje opuštěné objekty po České republice.

„Skoro nic tu nezůstalo, jen skelet objektů. Veškeré kovové části jsou vykradené, nábytek je pryč, zůstávají jen fragmenty jako ruské noviny, plakáty na stěnách nebo tapeta,“ vyjmenovává Zeman s tím, že zajímavé jsou i zbytky pečlivě vyskládaných mozaik na fasádách domů.

Život zde ustal roku 1991, kdy odtud odešla sovětská armáda. „Tehdy objekty získalo město a prodalo je soukromníkům. Některé domy jsou opravené a už v nich bydlí noví majitelé. Ještě tu ale zůstává těchto šest bytových domů, kde nikdo nebydlí a čeká se na jejich nové využití,“ přiblížil Zeman.

V každém pětipatrovém objektu je pět vchodů, na každém patře tři byty. Celkem tedy 450 prázdných bytových jednotek. Kdyby takové domy opustili vojáci třeba poblíž hlavního města, brzy by našly nové nájemníky. Tady je to ale složitější, chybějí tu pracovní příležitosti, lidé se sem nehrnou.

„Kdyby byl takový dům v Praze, vzbuzuje mnohem větší pozornost. Tady je sídliště vlastně už v lese, kde si ho málokdo všimne,“ podotýká člen spolku Prázdné domy, jenž do některých opuštěných objektů pořádá komentované prohlídky pro veřejnost.

Ploužnické paneláky tak mají podobný osud jako ty v Janově nebo další rozeseté po republice. „Investoři vyčkávají, až se třeba v lokalitě zlepší situace, a budou se moci pustit do rekonstrukcí. Objekty čekají na svou příležitost,“ uzavírá Zeman.