"Nejsem si jistý, zda právě toto je zrovna krystalický případ podvodu," řekl hejtman (uprostřed).

"Nejsem si jistý, zda právě toto je zrovna krystalický případ podvodu," řekl hejtman (uprostřed). | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nechci se tím zabývat, říká hejtman o obžalované náměstkyni Kocumové

  • 0
Případ třiadvaceti libereckých zastupitelů, kteří podle obžaloby společně odhlasovali prodej městských pozemků pod cenou a připravili tak Liberec o tři a půl milionu, řeší nyní soud. Jednou z obžalovaných je i současná náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová.

Měla by zůstat i nadále ve své funkci? Hejtman Martin Půta zaujímá poměrně smířlivý postoj.

"Jakožto bývalý starosta a obecní zastupitel si myslím, že pokud to, z čeho jsou obviněni, je trestný čin, tak brzo nebude v zastupitelstvu vůbec nikdo. Protože častokrát se z určitých důvodů prodává pozemek ne zrovna nejvyšší nabídce. Zastupitelstvo se pro tento prodej rozhodlo na základě nějakého uvážení. Nejsem si jistý, zda právě toto je zrovna krystalický případ podvodu," uvedl.

Krajská koaliční smlouva obsahuje pro podobné případy jistý závazek. "Týká se toho, že pokud bude někdo za něco odsouzený, tak by na kraji neměl zastávat žádnou pozici. Podle mého názoru je to teorie, která je černobílá, ale v praxi jsou ty věci složitější," soudí hejtman.

Do té doby, než soud pravomocně rozhodne, na celou záležitost Půta podle vlastních slov žádný názor nemá. "A nechci se tím zabývat, protože bych z toho byl nešťastný."

Kocumová je jako náměstkyně krajského hejtmana v případu nejvyšším obžalovaným politikem. "Rezignovat se nechystám," říká. "Tohle je zvláštní případ, už jen vzhledem k tomu, že jsou obžalováni všichni napříč politickým spektrem. Záleželo tehdy jen na tom, jak moc kdo byl důvěřivý k podkladům, které úředníci připravili. Dneska už jsem zkušenější a nevěřím, že co je psáno, to je vždycky dáno."