Preciosa představila křištál, který umí měnit svou barvu podle světla, na tom...

Preciosa představila křištál, který umí měnit svou barvu podle světla, na tom denním jsou fialové, pod umělým zelené. | foto: Preciosa

Nové křišťály Preciosy unikátně mění barvu. Díky odpadu z elektromotorů

  • 9
Unikátní křišťály, které mění barvu podle světla, představila sklářská společnost Preciosa. Změnu barvy způsobují látky, které společnost ve spolupráci s Akademií věd získává z recyklovaného odpadu z elektromotorů. Barva se jmenuje Mesmera a právě svým původem je jedinečná na světě.

Mesmera je díky svému jedinečnému složení schopná takzvaného metamerismu, tedy že působí zelenou barvou pod umělým světlem, zatímco pod světlem přirozeným získá barvu fialovou.

„Je to naprosto revoluční barva, která vznikla díky spolupráci a víc než třicet let trvajícímu přátelství chemiků Preciosy a Adademie věd České republiky. Jde o dosud nevídané využití recyklovaného odpadu z elektrických motorů ve výrobě křišťálu pro módu a design,“ popisuje novinku ředitel obchodu a marketingu Preciosy Components Jan Štiller.

Receptura Mesmery využívá příměsi didymu, tedy lanthanoidové sloučeniny, kterou Akademie věd získává recyklací magnetů z elektromotorů.

„Často jsme slyšeli, že tento odpad se veskrze neobjevuje a projekty jeho recyklace a dalšího využití nejsou třeba. To se nyní zcela změnilo. Recyklace je vysoce žádoucí a je pravděpodobné, že bude dokonce povinná. My máme technologii patentovanou a jsme připraveni ji kdykoli využít v průmyslových provozech,“ popisuje Václav Gruber, který se lanthanoidy v Akademii věd ČR zabývá už tři desetiletí.

Preciosa aktuálně nabízí Mesmeru v podobě šatonových růží, které patří k nejžádanějšímu zboží.