Odhoď zbraň! Policisté už ve svém areálu trénují zásah proti útočníkovi

  • 1
Policisté z Libereckého kraje nacvičovali ve středu taktiku zásahů proti ozbrojeným pachatelům. Od letoška mají k dispozici vlastní areál v Janově u Nového Boru. Ten umožňuje simulovat různé uspořádání vnitřků budov. Například školy nebo restaurace. Dosud si policisté takové areály museli půjčovat.

Křik vyšinutého muže s nožem, který hledá učitelku, zní rozlehlou místností. Prochází chodbami sestavenými z překližek a palet, kde se navíc může dobře schovat.

Když dovnitř vstupují tři policisté vyzbrojení balistickým štítem i pistolemi, nekřičí o nic méně než útočník. Výzvy, aby odhodil zbraň, se ale míjí účinkem. Agresora proto ihned zneškodní pomocí elektrického paralyzéru a spoutaného jej vyvádějí.

Středisko lze přestavět na jakýkoliv prostor

To vše sledují čtyři kamery. V hale nejsou samoúčelně. Krátce nato totiž celá skupina policistů sleduje záznam zásahu na monitoru.

„Byla tam jen dílčí nepřesnost, mohli jsme jít do místnosti plynuleji. Jinak jsme spokojení,“ řekl jeden z policistů v zásahové kombinéze.

Policisté jsou právě ve výcvikovém areálu v Janově u Nového Boru.

Původní prostor hasičského záchranného sboru využívají od letošního roku. Mohou v něm pilovat taktiku zásahů proti ozbrojeným pachatelům.

„Dosud jsme mohli takové zásahy nacvičovat v objektech, které nebyly naše,“ zmínil krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Výcvikové středisko umožňuje namodelovat situace, s nimiž se policisté setkávají. Místnosti se dají přestavovat a díky tomu lze nasimulovat jakýkoliv prostor.

Hlídky řeší situaci ještě před zásahovou jednotkou

Podle krajského vedoucího policejních instruktorů Miloše Veselého pomáhá tento výcvik strážcům zákona k tomu, aby si osvojili správné návyky. Například, jak vstupovat do místností.

„Aby nezapomněli, že místnost má rohy, aby si kryli záda, boky, chránili svůj život,“ řekl Veselý.

Ve středu cvičily taktiku v imitované škole prvosledové hlídky. Mají speciální vybavení a řeší situace, kdy není čas čekat na příjezd zásahové jednotky. Jako první by se musely postavit ozbrojeným nebo nebezpečným pachatelům.

V kraji je nyní v těchto hlídkách přes 100 policistů. Při mimořádné situaci mohou do dvaceti minut zakročit kdekoli v kraji.

Příští rok by měl jejich počet vzrůst na 140, aby se po kraji mohlo nepřetržitě pohybovat osm takových hlídek. „Nyní máme čtyři až pět,“ upřesnil policejní ředitel Husák.