ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Desetikorunu, nebo život, hrozil lupič seniorovi. Ten ho praštil kolem

  • 13
Lupič, který kvůli desetikoruně napadl seniora v České Lípě, skončil ve vazbě. S ohledem na množství jeho předešlých trestních záznamů se může dočkat až desetiletého pobytu za mřížemi.

V pondělí před polednem, když projížděl devětasedmdesátiletý důchodce na kole u fotbalového stadionu v České Lípě, se mu postavil do cesty agresivní čtyřicetiletý muž s výhrůžkou: „Dej mi deset korun, nebo tě zabiju!“ Poté k seniorovi přistoupil, chytil ho za svetr a začal s ním cloumat.

„Senior v pudu sebezáchovy použil na svou obranu jízdní kolo, zvedl ho, několikrát s ním pachatele udeřil a ten pak upadl na zem. Tím se ale devětasedmdesátiletý muž vyčerpal a kolo pustil z ruky,“ popsala incident mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

Agresor toho využil, na kolo nasedl a ujel. Senior se krátce nato obrátil na tísňovou linku 156. Brzy jej naložili strážnici do auta, aby společně prohledali město. Připojili se k nim i policisté. Napadený senior poznal muže, který mu vyhrožoval, v parku Milady Horákové u Ploučnice. Tam ho také strážníci s policisty zadrželi.

Až deset let za mřížemi

„Následně zjistili, že se jedná o majetkového recidivistu s osmnácti trestními záznamy, navíc v podmínce,“ upřesnila Baláková. Muž měl v sobě 2,38 promile alkoholu. Po vystřízlivění v cele ho policisté obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže.

„Vzhledem k tomu, že by na svobodě v páchání trestné činnosti nejspíš pokračoval, podali jsme státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání,“ informovala policejní mluvčí.

Obviněnému, kterého Okresní soud v České Lípě dnes poslal do vazby, hrozí až deset let vězení.

29. srpna 2023