Zajištěný nůž, kterým pachatel útočil.

Zajištěný nůž, kterým pachatel útočil. | foto: Policie ČR

Kriminálník jedenáctkrát bodl svého známého z vězení, hrozí mu až 18 let

  • 8
Pokusem o vraždu skončila hádka dvou opilců na Českolipsku. Jedenáctkrát trestaný muž na ubytovně zaútočil nožem na svého mladšího známého. Poznali se ve vězení, které poškozený opustil v ten samý den. Útočníkovi hrozí až 18 let vězení.

Incident se odehrál minulý pátek v půl deváté večer na ubytovně ve Stráži pod Ralskem. 

„Operační středisko přijalo hovor na tísňovou linku 158. Volající oznámil, že se na ubytovně nachází krvácející muž, kterého při potyčce pobodal. My jsme o zraněném okamžitě vyrozuměli zdravotnickou záchrannou službu. Protože měl být oznamovatel ozbrojen nožem, vyslal operační důstojník na místo také prvosledovou hlídku,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Policisté a záchranáři po příjezdu skutečně našli na podlaze jednoho pokoje silně zakrváceného muže, kterému poskytovala první pomoc žena z ubytovny. Tu po činu přivolal útočník. „Policisté ho zadrželi za použití donucovacích prostředků,“ podotkla Baláková.

Zraněného muže převezla záchranná služba do liberecké nemocnice na jednotku intenzivní péče. „Lékaři konstatovali, že utrpěl minimálně 11 bodnořezných zranění, většina z nich směřovala do oblasti krku, tři rány ho bezprostředně ohrožovaly na životě. Po další hospitalizaci na oddělení traumatologie ho lékaři v tomto týdnu propustili do domácího ošetřování,“ uvedla mluvčí.

Znali se z vězení

Devětačtyřicetiletý útočník se s čtyřicetiletým mužem znal z věznice a potkal se s ním náhodně ve Stráži pod Ralskem v den, kdy mladší z dvojice ukončil výkon trestu.

Spolu pak obešli místní restaurace a popíjeli alkohol až do večera. Poté pokračovali v pití na ubytovně, kam si s sebou přinesli několik lahví tvrdého alkoholu. 

„Kolem půl deváté se nejspíš kvůli silné opilosti pohádali a starší z mužů  na svého známého zaútočil zezadu nožem. Po činu jsme útočníkovi naměřili v dechu 2,26 promile alkoholu,“ zmínila Baláková.

Zadržený muž se k pobodání svého známého přiznal. Policisté ho následně obvinili z pokusu o vraždu, za který mu hrozí až 18 let vězení. Soud poslal obviněného do vazby.

„Muž byl v minulosti jedenáctkrát pravomocně odsouzený za nejrůznější delikty, mimo jiné i za loupež, únos, vydírání a nebo za znásilnění se zbraní,“ dodala Baláková.