V České Lípě spadla na ulici část zdi domu.

V České Lípě spadla na ulici část zdi domu. | foto: Jakub Mencl

V historické části České Lípy spadla zeď, policie evakuovala deset lidí

  • 22
V historickém centru České Lípy kolem páté hodiny ráno spadla zeď domu v rekonstrukci. Sutiny v Jiráskově ulici zasypaly zaparkované auto. Nikdo nebyl zraněn. Kvůli bezpečnosti obyvatel domu policie deset lidí evakuovala, před polednem se mohli skoro všichni vrátit domů. Neobyvatelný je jen jeden byt.

Na místě zasahovali také hasiči a statik. Ulice zůstane do pondělka uzavřená, vyklízí se suť.

„V historickém centru v ulici Jiráskova spadla část zdi u staršího domu, kde v současné době probíhala rekonstrukce toho domu,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. 

Na místo dorazila starostka města Jitka Volfová. „Většina evakuovaných lidí se rozmístila po příbuzných. Tři čekali venku,“ uvedla starostka. 

Před polednem se většina obyvatel domů mohla vrátit zpět.

„Uživatelé domu se můžou vrátit, kromě jedné paní. Tam to nelze,“ řekl řídicí důstojník hasičů v České Lípě Ladislav Vakula. Žena je podle něj u své rodiny, podle informací MF DNES je její byt neobyvatelný. Navíc se do něj v sobotu mají vrátit z dovolené další tři lidé.

„Kdysi někdo na půdním prostoru prováděl nějaké provizorní zabezpečení, nedostatečné. Váha střešní konstrukce zapříčinila spadnutí okrasné římsy s tou zdí,“ řekl Vakula. Římsa je součástí střešní konstrukce a spadla po celé délce domu, která je pět metrů. Byla v nevyhovujícím stavu.

Dům nepatří městu, jeho majitel však podle starostky není problémový. Ani s obyvateli podle Volfové nikdy nebyly problémy.

„Dům má střechu z roku 2012, ale krovy jsou napadeny houbou. Vypadá to, že rekonstrukce byla provedena neodborně. Dům je potřeba pořádně prohlédnout,“ dodala starostka.

Nedaleko místa pádu zdi bydlí i českolipský zastupitel Jakub Mencl. „Měl jsem obavu, aby to neovlivnilo dnešní City Cross Run and Walk, ale ten Jiráskovou nevede. Místo hlídali od křižovatky ulic Jiráskova a Moskevská strážníci,“ popsal situaci.

Věc šetří kriminalisté z České Lípy. Zahájili trestní řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Policie také zjišťuje způsobenou škodu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,