Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Péče v nemocnicích v Libereckém kraji funguje, výpovědi lékaři stáhli

Nemocnice v Libereckém kraji jedou od počátku nového roku v normálním provozu. Ještě přibližně měsíc zpátky ale hrozilo, že chod zdravotnických zařízení naruší výpovědi desítek lékařů, kteří odmítali sloužit neúnosné přesčasy. Ukončení smlouvy aktuálně nestáhla v regionu jen jedna doktorka.

V Krajské nemocnici Liberec (KNL), pod niž spadají ještě ty v Turnově a Frýdlantu, se z 520 lékařů do protestní akce proti přesčasové práci zapojila ke konci minulého roku zhruba padesátka.

„S výjimkou jedné mladé lékařky všichni své výpovědi stáhli. Důvodem má být nedostatek informací o tom, jak budou služby, respektive přesčasové hodiny, řešeny po vyčerpání kvóty 416 hodin,“ informoval mluvčí KNL Václav Řičář.

Komplikace se očekávaly hlavně na pohotovostech v Turnově a ve Frýdlantě. Řičář ale dodal, že odklad operací či omezený provoz ambulancí se nekonal ani v době, kdy byly výpovědi na stole.

„Jedeme na plný provoz. Stejně jako v prosinci, kdy jsme nemuseli odkládat plánovanou péči. Nemáme zavřené žádné ambulance, neutlumujeme péči nebo operativu,“ podotkl.

Efektivní využívaní nočních služeb

KNL začala také testovat nový systém služeb, od něhož si slibuje, že lékařům ubudou přesčasy. „Efektivněji využíváme lékaře, kteří musí být v nemocnici přítomni během nočních nebo pohotovostních služeb,“ dodal mluvčí.

Obdobný stav je i v jablonecké městské nemocnici. Ta loni v prosinci musela kvůli protestům části zaměstnanců mírně omezit plánovanou péči. Nyní tady již žádný doktor proti přesčasům nebrojí. „Naše nemocnice funguje v běžném režimu. Dohánět nemáme co, omezení plánovaného programu bylo v prosinci minimální. Objednací lhůty se nijak zásadně nezměnily,“ řekl ředitel nemocnice Vít Němeček.

I kdyby všichni lékaři byli ochotni sloužit zákonných 416 hodin ročně, ve většině nemocnic to nebude stačit. Mnohé nemocnice tak musí zákon různě ohýbat. A jak na to půjdou v Jablonci? „V první řadě budeme v nejbližší době ignorovat limit 416 hodin, jinak bychom nebyli schopni zajistit péči o naše pacienty. Vedle toho navyšujeme objemy náhradního volna a budeme se snažit získat další lékaře,“ upozornil Němeček.

Lékaři vyčerpají zákonné přesčasy do druhé poloviny roku, varuje komora

Ten na konci listopadu v rozhovoru pro MF DNES sdělil, že za posledních zhruba dvanáct let se v Jablonci navýšili počet lékařů přibližně o padesát procent, z nějakých 90 na sto 140.

„Počet lékařů ve službě ale zůstal stejný, počet služeb ‚na hlavu‘ tedy klesl. Za část odpracovaných hodin navíc čerpají lékaři náhradní volno, takže objem přesčasové práce za ta léta klesl zhruba na polovinu, a chceme v tom pokračovat dál. Po dohodě s odbory jsme také rychleji navyšovali základní platy, aby lékaři nebyli tolik finančně závislí na přesčasech. Takže pokud se teď hovoří o tom, že ty tvoří až polovinu příjmů, tak u nás je to v průměru nějakých třicet procent, a spíše méně,“ vysvětlil ředitel.

Klid v Jilemnici, Semilech i Lípě

Změny v péči o pacienty nenastaly ani ve společnosti MMN vlastněné městy a Libereckým krajem, pod niž spadají nemocnice v Jilemnici a Semilech. „Zatím nikdo nehlásil, že by nesloužil. Není mi známo, že by byly překážky, aby naše nemocnice nejely na plný provoz,“ prohlásil předseda představenstva MMN a ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský.

Legalizace přesčasů problém neřeší, změnu potřebuje celý systém, říkají lékaři

V nemocnici v České Lípě se do loňského protestu lékařů zapojilo jen několik z nich, a její běžný režim tak nebyl narušen. Loňské protesty vyvolalo schválení novely zákoníku práce, která měla umožnit zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Část lékařů kvůli tomu své smlouvy o přesčasové práci vypověděla.

Na základě jejich protestu byla tato novela zrušena, a každému zaměstnanci tak mohou nemocnice nařídit 150 hodin přesčasů, na dalších až 416 hodin může být uzavřena dohoda. Kromě změny zákona lékaři žádali i zvýšení základní mzdy až na trojnásobek průměrné mzdy. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny nakonec podepsali dohodu, podle níž má pojišťovna poslat letos nemocnicím zhruba tři miliardy korun navíc.

Autor:
  • Nejčtenější

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Liberec chce být do šesti let klimaticky neutrální, městu chybí lidé a peníze

29. dubna 2024  16:59

Krajské město je již dva roky součástí mise Evropské unie s názvem 100 klimaticky neutrálních a...

Po Liberci zavírá bazén i Jablonec, plavce na měsíc vystřídají opraváři

29. dubna 2024  10:42

Suché konstatování na facebookových stránkách Sport Jablonec nad Nisou, že z důvodu rekonstrukce...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...