Kontroverzní nacistický kříž převezli z Kořenova do muzea ve Vrchlabí

  • 47
V kauze kontroverzního nacistického kříže z roku 1944, který v Kořenově na Jablonecku někdo před měsícem vyvrátil a tím rozbil na kusy, nastal posun. Pracovníci správy Krkonošského národního parku (KRNAP) jej převezli do muzea ve Vrchlabí. Co s ním bude, ještě jasné není.

Převezení v sobotu potvrdil mluvčí KRNAP Radek Drahný s tím, že o dalším osudu kříže zatím není rozhodnuto. „V úvahu přichází všechny možnosti, reinstalace, uložení v depozitáři, zničení,“ uvedl Drahný.

Už dříve o kontroverzní památník vztyčený za II. světové války místními Němci projevila zájem také muzea v Liberci a Ústí nad Labem pro chystané expozice.

Žulový kříž stál na kopci Hvězda u rozhledny Štěpánka na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Mezi půlnocí a ránem v sobotu 25. března jej někdo vyvrátil a kříž se při pádu rozlomil na několik kusů. Viníka hledá policie. „Věc stále vyšetřujeme,“ uvedla v sobotu regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Už dříve byl terčem vandalů

Kontroverzní kříž byl i v minulosti opakovaně terčem útoku vandalů a nepomohla ani vysvětlující infotabule, která byla u něj od roku 2018. Podle údajů na tabuli žulový Železný kříž s hákovým křížem uprostřed vztyčili místní Němci v květnu 1944 "na památku padlých příslušníků říšské branné moci a zbraní SS z Kořenova a okolních měst a vesnic“.

Kontroverzní nacistický kříž u Kořenova je na kusy, policie hledá pachatele

Po válce Češi nejprve odstranili z jeho středu hákový kříž a posléze Železný kříž rozlomili a shodili ze svahu dolů. V roce 2011 někteří místní nadšenci a příznivci vojenské historie části rozlomeného kříže nalezli, vynesl a znovu sestavili. Kříž pak byl, jak je uvedeno na infotabuli: „zřejmě záměrně mylně prezentován jako tzv. Maltézský kříž – symbol obětí II. světové války“.

I když byl kříž obnoven ilegálně, obec se ho tam rozhodla ponechat s vysvětlujícím komentářem: „Kořenovský žulový Železný kříž představuje nepochybně symbol třetí říše, jeho ponechání na místě však svědčí o sebevědomí, toleranci a dobré vůle obce Kořenov, vlastnostech, které by po každé válce měli vítězové projevovat vůči poraženým,“ píše se v jedné jeho části.

,