(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sociální služby v ohrožení. Libereckému kraji chybí kvůli státu miliony

  • 5
Nařízení vlády o růstu platů v sociálních službách přímo ohrožuje samotnou existenci služeb v Libereckém kraji. Na dorovnání chybí kraji desítky milionů korun.

Velký problém se vznáší například nad domovy důchodců, dětskými domovy nebo terénními službami pro mentálně postižené. Sociálním službám v kraji totiž chybí padesát pět milionů korun na platy. Jde především o důsledek zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách, který vláda neplánovaně schválila v závěru roku.

Kraj s těmito náklady nepočítal. Vyšší jsou i náklady na energie. Kraj ale nemá na dorovnání zvýšených nákladů peníze. Obává se toho, že bude muset omezit investice. Na sociální služby dostal letos Liberecký kraj 626 milionů korun, žádal ale o 86 milionů víc. 

Kraj omezí opravy budov

„Nařízení vlády o růstu platových tarifů, o kterém předem nevědělo ani ministerstvo, ohrožuje samotnou existenci sociálních služeb. Liberecký kraj přitom nemůže vyrovnat schodek padesáti pěti milionů ze svého, v rozpočtu na to nemá dost peněz. Bohužel to zatím vypadá tak, že budeme muset omezit investice v našich zařízeních, opravy budov a drobné stavby,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Kraj se při plánovaných investičních akcích snaží nejen zlepšovat svá zařízení, ale i zvyšovat jejich kapacitu. Nedostatek peněz by se tak mohl dotknout například plánované přístavby domova důchodců ve Velkých Hamrech. Vybudování dalšího patra má vyjít na 30 milionů korun. Po dostavbě se má zvýšit kapacita asi o 40 lůžek. Jen v letošním roce chtěl kraj do domova investovat 9 milionů.

„Pokud bychom museli dofinancovat příspěvkové organizace, musel bych řediteli říci, že letos rekonstrukci nebudeme zahajovat,“ řekl Svoboda. 

Hejtman: Situace ohrožuje poskytování sociálních služeb

Vedení kraje předpokládalo, že se oproti loňskému roku zvýší platy o 5 procent a o 2 procenta že se navýší energie. Novela vlády ale zvýšila jen mzdy u pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví o 7 procent. Vzrostl také příplatek za „směnnost“ – nově 500 a 750 korun. Novela navíc určila zvláštní příplatek za ztěžující vlivy pracovních podmínek ve výši 1 880 korun.

Na narovnání schodku se podle hejtmana budou muset spolupodílet všichni zadavatelé sociálních služeb. „Situace ohrožuje poskytování sociálních služeb obyvatelům Libereckého kraje,“ varoval hejtman Martin Půta.

Proto také žádá dopisem ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby situaci co nejdříve řešila a vyjádřila se k možnému dofinancování. „Bez toho nemůžeme vyhlásit druhé kolo dotačního řízení pro poskytovatele sociálních služeb pro tento rok,“ upozornil hejtman.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí samotné nemá možnost služby konkrétně přímo finančně podpořit. Není však vyloučeno, že v průběhu roku 2019 budou ve státním rozpočtu vyčleněny prostředky na financování sociálních služeb. V takovém případě by kraje vyhlašovaly další dotační řízení na dofinancování sociálních služeb,“ uvedla Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva.

Liberecký kraj je podle údaje ČTK zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb pro téměř 1 700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji.