„Už je to takový folklor. Jezdí si sem sbírat brambory lidé až od Prahy. Brambory jim vyoráme, takže opravdu jen sbírají. Máme to vždycky na dva dny a za tu dobu se tu prostřídá kolem tisícovky sběračů. Chceme, aby lidé měli české, místní potraviny a tohle je jeden ze způsobů, jak jim to umožnit. Kromě brambor jim také nabízíme od kolegů českou cibuli. Tu si mohou koupit při odjezdu u placení brambor,“ říká ekonom ZEOSu Přemysl Šulc.
Letos se podle něj bramborám dařilo dobře. Výtěžnost je třikrát větší než předchozí dva roky. „Letos nebylo takové sucho. Brambory jsou z velké části tvořeny vodou. Když je sucho, těžko pak mohou krásně narůst jako teď,“ chválí Šulc úrodu.
Před ním v řádcích leží čerstvě vyorané, do žluta zbarvené brambory. ZEOS je letos prodává po sedmi korunách za kilogram. Rychlostí blesku mizí v pytlích či kbelících, které si lidé přinesli s sebou. Řádky za nimi jsou jako vyluxované.
Každý vyoraný brambor se zužitkuje
„Jezdím sem už kolik let. Když si spočítáte, kolik dáte za brambory v krámě, tak se samosběr určitě vyplatí. Beru i pro sousedku. Hlavně si tu můžete v klidu vybrat, jaké brambory chcete. Někdo rád velké, někdo malé. Důležité je, že jsou kvalitní. V obchodě máte v pytlíku často i plesnivé a nahnilé brambory, tady jsou krásné,“ svěřila se paní Jana z Košťálova.
Brambory, které si sběrači nechtějí odvézt domů, háží do velkých dřevěných beden rozmístěných po poli. „My pak z toho uděláme krmné brambory, něco půjde na sadbu, prostě každý vyoraný brambor se tady zužitkuje,“ podotýká Šulc.
Letos vysadil ZEOS kolem Lomnice odrůdy Antonie a Vysočin, které vydrží uskladněné ve sklepě dlouhou dobu. Jde o kvalitní sadbu, kdy se brambory pohybují mezi kategorií A a B.
„To znamená, že nejsou ani příliš lojovité ani nemají moc škrobu, prostě něco mezi. Ideální. Líbí se mi nápad se samosběrem, brambory i pak lépe chutnají než ty donesené z obchodu,“ uvedl pan Jiří, který si tři pytle odvážel do Semil.