Letecký pohled na centrum Liberce

Letecký pohled na centrum Liberce | foto: Dan Materna, MAFRA

Nová silnice uleví libereckému náměstí, odstřelí kvůli ní kus skály

  • 10
Stříhání pásky na silnici Nová Pastýřská se má uskutečnit v prvním pololetí roku 2022. Alespoň tak si to zatím plánuje vedení liberecké radnice. Komunikace má být prodloužením dnes zaslepené Pastýřské ulice směrem k městskému bazénu na Tržním náměstí.

Dnes po Pastýřské ulici auta maximálně projedou na parkoviště za budovou krajského policejního ředitelství. Dál se nedostanou.

„Nová silnice je jednou z našich priorit. Slibujeme si od ní, že odvede dopravu z přetíženého Šaldova náměstí a stane se novou důležitou dopravní tepnou v centru Liberce. Uleví se nejvíc řidičům, kteří míří ze Sokolské ulice na Tržní náměstí a naopak. Díky novému tahu se zklidní také Rumjancevova ulice,“ řekl náměstek primátora pro strategický rozvoj Jiří Němeček (ANO). 

Parkoviště na svém místě zůstane

Plánovaná spojnice přitom není ničím novým. O projektu se na radnici mluví už řadu let. Jenže pokaždé skončil v šuplíku, protože nebyly peníze.

Jediné, co se zatím podařilo udělat v roce 2009, bylo zbourání ubytovny v Sokolské ulici, protože kolidovala s budoucí křižovatkou Nové Pastýřské a Sokolské pod krajskou vědeckou knihovnou. 

„Věřím, že silnici se nám podaří dotáhnout do konce. Už v tom podnikáme první kroky. Využijeme projektovou dokumentaci, která tu vznikla v předchozím volebním období a zahájíme stavební řízení. Než se ale začne silnice stavět, budeme muset nechat opravit všechny inženýrské sítě pod povrchem. To bude taková nultá etapa celé výstavby,“ uvedl náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc (SLK).

Řidiči, kteří dnes v Pastýřské parkují, se přitom nemusí bát, že o tuto možnost přijdou. Projekt počítá s tím, že záchytné parkoviště pro více než osmdesát automobilů tam zůstane. Nově na něm budou moci zaparkovat i autobusy. 

Vlastní silnice bude kopírovat současnou Pastýřskou ulici. Odstřelit se ale kvůli tomu bude muset kus skály ve svazích naproti policejnímu ředitelství. Podél silnice totiž ještě musí být prostor pro cyklopruhy. 

Protihluková zeď a nové semafory

V místě, kde se Nová Pastýřská napojí na Tržní náměstí, tedy na křížení s Ruskou ulicí, vznikne i protihluková zeď, která má ochránit obyvatele krajního panelového domu.

Dopravu při odbočování ze Sokolské do Nové Pastýřské budou řídit semafory. Jestli světelná signalizace bude i na druhé straně, tedy u vyústění na stávající silnici u plaveckého bazénu, zatím jasné.

„Náklady odhadujeme na šedesát milionů, většinu z nich uhradí město. Počítáme ale s tím, že alespoň na cyklopruhy a parkoviště se nám podaří získat dotaci,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

I když přetížené Šaldovo náměstí vnímají řidiči negativně, ne všichni jsou přesvědčeni o tom, že Nová Pastýřská mu nějak výrazně uleví. „Jezdím přes Šaldovo náměstí každý den. U divadla směrem k Tržnímu náměstí tam odbočuje jen minimum aut. Takže nevím, jak se tím Šaldovu náměstí ulehčí. Jen se víc zkomplikuje doprava u bazénu,“ myslí si řidič Roman Černý.

Podle dopravních expertů ale Novou Pastýřskou využijí i řidiči mířící na Husovu ulici, což by se na úbytku aut na Šaldově náměstí mělo projevit.

Podle jiných řidičů by stačilo, kdyby se pro průjezd na Tržní náměstí otevřela dnes zaslepená Ruprechtická ulice vedle bývalého Ambiente. 

Těmito místy by nová tepna měla vést

Těmito místy by nová tepna měla vést

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz