Lovci perel v Liberci

Lovci perel v Liberci | foto: Divadlo F. X. Šaldy

V libereckém divadle se rozpoutá milostný trojúhelník. Netradičně v létě

  • 0
Milostný trojúhelník mezi dvěma lovci a kněžkou se rozpoutá na pódiu libereckého Šaldova divadla. A to netradičně během prázdnin, v pátek 21. srpna. Premiéru Lovců perel odložil koronavirus.

Po Carmen druhá nejznámější opera Georgese Bizeta se odehrává na pozadí tradičních rituálů před započetím lovu. Jeho hlavními aktéry jsou dva přátelé, lovci Zurga a Nadir, kteří se zásahem osudu stávají soky pro lásku k jediné ženě – kněžce Lejle.

„Jsem přesvědčený, že máme mimořádně kvalitní sólistické obsazení,“ pochvaluje si šéf opery Martin Doubravský. V roli Zurgy, lovce a vůdce společenství, se představí mladý slovenský barytonista Pavol Kubáň.

Lovce Nadira zpívá člen souboru, tenorista bulharského původu Sergey Kostov. Kněžkou Lejlou je rovněž kmenová členka souboru, sopranistka Lívia Obručník Vénosová. Ta přiznává, že pro ni bylo nejtěžší zpívat ve staré francouzštině. „Prala jsem se s tím zprava doleva. Ale už se moc těším na diváky,“ říká pěvkyně.

Opera je známá rovněž jedním z nejslavnějších operních duetů, v němž si Zurga a Nadir slibují věrnost v přátelství, navzdory dávnému rivalství.
Hudebního nastudování se chopil sám šéf opery Martin Doubravský. 

„Z dnešního hlediska nelze pochopit, proč se autor Carmen a Lovců perel nedočkal za svého života zaslouženého úspěchu. Vždyť obě opery naplňují bezezbytku všechny předpoklady takzvaného operního hitu. V Lovcích perel nalézáme geniální melodičnost okořeněnou přídechem exotiky, dokonale barvitou instrumentaci i monumentální sborové scény. A to vše zabalené ve francouzském espritu je prostě i v dnešní době důvod, proč si nenechat ujít návštěvu této opery,“ dodává Doubravský.