Filmaři udělal z památníku obětem okupace skládku. | foto: Miloslav Lubas, MF DNES

Pavoučí muž znectil památník obětem z 21. srpna 1968, filmaři se omluvili

  • 66
Továrnímu dvoru s poskládaným materiálem se několik dní podobal Památník obětem okupace na náměstí E. Beneše v Liberci. Přímo vedle tankového pásu, jenž připomíná devět mrtvých z 21. srpna 1968, umístili filmaři elektrickou rozdvojku a kabel.

Před památník dali palety a na ně nakupili hromadu plachet. Na náměstí se od pondělí točí další díl Spidermana - Far From Home.

„Jen pár týdnů po padesátém výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy vypadá okolí památníku dost děsivě. S pietou, kterou si podobná místa zaslouží, nemá nic společného,“ prohlásila Kateřina Portmann z Katedry historie Technické univerzity Liberec.

„Trochu úcty, volové.“

Liberecký spisovatel Jan Šebelka, autor knihy o válečném hrdinovi, brigádním generálovi Stanislavu Hněličkovi, byl krutě lakonický. „Někdo z radnice by mohl filmařům vysvětlit, co pro nás tohle místo znamená,“ uvedl Šebelka. „Trochu úcty, volové.“

Čtyřiaosmdesátiletý pamětník okupace Luboš Příhoda, terč komunistických čistek po roce 1968, našel pro zneuctění památníku obětem invaze jediné vysvětlení. „Ten brajgl na náměstí mají filmaři zřejmě předepsaný ve scénáři,“ podotkl Příhoda.

Mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová konstatovala, že i na městě si všimli, co se s památníkem stalo. „Nápravu již pan náměstek Ivan Langr inicioval. Filmaři se za nepořádek kolem památníku omlouvají a jeho okolí je již uklizené,“ dodala Kodymová.

Korytář sňal z piedestalu rozdvojku

Proti znevážení památníku vystoupil náměstek primátora Jan Korytář. Sňal z piedestalu rozdvojku i kabel a svým činem se v rámci předvolebního boje hned pochlubil na svém Facebooku.

„Pondělní stav bezprostředního okolí Památníku obětem okupace Varšavské smlouvy byl naprosto dehonestující,“ přidala se mezi kritiky hollywoodských filmařů Kateřina Nora Nováková, historička ze Severočeského muzea v Liberci.

Michal Hron, liberecký zastupitel za Starosty, se Benešovu náměstí kvůli aktivitám filmařů v poslední době vyhýbá. „Ale tohle by bez povšimnutí projít nemělo,“ pronesl Hron na konto „zátiší“ u Památníku obětí okupace.

„Vůbec se mi to nelíbí. Jedná se možná o neúmyslnou, přesto nepřijatelnou neúctu k místu symbolizujícímu odpor vůči okupaci a k jejím prvním obětem. Když se dala na náměstí přetvořit celá kašna, mohlo se vyřešit i zachování důstojnosti památníku.“