(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Soud zastavil stíhání soudkyně, která nechala dealera nezákonně ve vazbě

  • 13
Mělnický soud zastavil trestní stíhání liberecké soudkyně Lenky Zhoufové obžalované ze zneužití pravomoci. Důvodem jejího stíhání bylo nezákonné prodloužení vazby, které antedatovala. Obávala se, že kvůli jejímu pochybení bude muž stíhaný za distribuci drog z vazby propuštěn.

Za pochybení ji ale už potrestal kárný soud a podle trestního řádu nemůže být člověk trestán dvakrát za stejnou věc.

Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání není pravomocné, státní zástupce hodlá podat stížnost ke krajskému soudu.

„Jednala jsem pod velkým tlakem,“ řekla Zhoufová po závěrečných řečech státního zástupce a své obhájkyně. Podotkla, že zazmatkovala.

Státní zástupce navrhl podmínečný trest dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Obhájkyně požadovala zastavení stíhání. K rozhodnutí soudu se Zhoufová odmítla vyjádřit.

Rozhodnutí o prodloužení vazby se týkalo muže nyní už odsouzeného za rozsáhlou drogovou trestnou činnost. Antedatováním chtěla Zhoufová zpětně vyhovět zákonným lhůtám.

Kárný senát soudkyni potrestal snížením platu o čtvrtinu

Před třemi roky na libereckém soudu nastala výrazná generační obměna, navíc soud podle Zhoufové musel urychleně řešit rozsáhlé případy, u kterých hrozilo promlčení.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a zbavení osobní svobody soudkyni hrozilo až osm let vězení. Kárný soud ji za čin, který se stal v roce 2016, potrestal snížením platu o čtvrtinu.

Soudkyně stále působí u libereckého soudu, u soudu ve středu zazněly i pracovní posudky, které zdůrazňovaly její vysoké pracovní výkony, preciznost a snahu o další vzdělávání. Mělnickému soudu byla kauza přidělena kvůli možné podjatosti.

,