Vandal si odnášel šneka z lavičky. | foto: Policie ČR

Vandal urval šneka z Havlovy lavičky v Liberci, už dřív zmizela srdce

  • 11
Nadrogovaný mladý muž poškodil lavičku Václava Havla, která stojí před Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci. Umělecké dílo utrpělo letos újmu už podruhé.

„Na lavičku usedl v úterý v noci kolem jedné hodiny a snažil se odmontovat skleněné šneky na opěradlech,“ řekl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. „Když se mu to nedařilo, sáhl k hrubé síle. Se šneky lomcoval a páčil je. Po chvíli jeden povolil a vandal s ním odcházel,“ přiblížil.

Muže si všimli strážníci, zadrželi jej a předali státním policistům. Ti zjistili, že muž je recidivista.

Testy prokázaly, že pachatel byl opilý a navíc pod vlivem pervitinu. Na lavičce Václava Havla způsobil škodu za tři tisíce korun. Vyšetřovatel mladého muže obvinil z krádeže. Pachateli hrozí až tři roky vězení.

„Nešlo o první případ, kdy vandal poškodil lavičku Václava Havla v Liberci,“ upozornil Robovský. „V květnu z ní neznámý pachatel odmontoval a odcizil dvě skleněná srdce za téměř šest tisíc korun,“ připomněl (více v článku Mladík utrhl srdce z lavičky Václava Havla a daroval ho své milované).

Lavičky Václava Havla jsou po celém Česku i ve světě. Vznikly podle návrhu Bořka Šípka. Jsou to dvě zahradní křesla propojená kulatým stolem, jehož středem roste lípa. Zelený šnek symbolizuje Havlův podpis, který doplňoval právě srdcem.