Hasiči museli strhnout dům v Liberci, obyvatelé si ani nemohli vzít věci

  • 47
V Liberci se v pondělí navečer zřítila část dvoupodlažního rodinného domu. Pět lidí objekt stačilo opustit ještě před příjezdem hasičů. Hasiči pak museli dům strhnout. Po viníkovi kolapsu nyní pátrají policisté, podezírají ho z obecného ohrožení z nedbalosti.

„Objekt je velmi nestabilní a došlo ke zřícení jedné stěny,“ řekl v pondělí odpoledne mluvčí krajských hasičů David Kořínek. Dům se nachází ve vilové zástavbě na Františkově u panelového sídliště.

Když hasiči dorazili na místo zásahu, byl ještě vcelku.

„Slyšeli jsme, jak ten dům pracuje. Uvnitř budovy se pohybovaly tři dospělé osoby a dvě děti. Hasiči je evakuovali a krátce poté, zhruba za půl hodiny, spadla boční stěna,“ popsal iDNES.cz řídící důstojník hasičů Petr Štajnc.

Obyvatelé si stačili si vzít jen nejzákladnější věci. Do domu už se vrátit nemohli. Statici totiž rozhodli, že stavba je nestabilní a musí jít k zemi. „Pokud dům nespadne během noci, přijede technika, která ho strhne,“ dodal v podvečer Štajnc. 

Ještě před desátou hodinou večer demolice začala. „Rodina to nese dobře. Uvědomují si, že je lepší, když to spadlo v době, kdy byli vzhůru, než ve tři hodiny ráno, kdy by spali,“ řekl hasič. Upřesnil, že než se dům začal rozpadat, probíhaly kolem něj odkrývací práce na základech.

Po viníkovi nyní pátrají policisté. „Ve skutku je spatřováno podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl policejní mluvčí Vojtech Robovský.

„Zjišťujeme, kdo je za sesuv domu zodpovědný. Zažádali jsme o vyjádření znalců z oboru stavebnictví a podobně. Zatím je případ velmi čerstvý na to, abychom zavinění směřovali ke konkrétní osobě,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,