Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Lanovce na Ještěd selhalo tažné lano, pádu měly zabránit další mechanismy

Policie s Drážní inspekcí a znalci pokračuje ve vyšetřování nedělního tragického pádu kabiny z lanovky na Ještěd. Podle vyjádření manažera Českých drah došlo k destrukci tažného lana. Zjistit, proč se tak stalo, ovšem potrvá nejméně půl roku. Řadu měsíců potrvá podle drah také znovuzprovoznění lanovky, která dnes měla projít pravidelnou údržbou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdravím, v Praze se připravuje modernizace lanovky na Petřín a má dojít k využití jiného typu nouzové brzdy. Místo typu 'na lano' bude použita kolejnicová.

Na Wikipedii jsem ale našel:

...dosavadní systém nouzové brzdy „na lano“, který již od roku 1960 žádný výrobce nevyrábí, nahrazen nouzovou brzdou „na kolejnici“, která se dnes u pozemních lanovek používá. Přitom je zde uvedeno také: Projíždějící vůz je na spodku opatřen systémem kladek, který brzdicí lano přizvedává a vede mezi kleštinami nouzové brzdy. V případě utržení vozu z tažného lana se vůz zachytí brzdicího lana a brzda v horní strojovně jej zabrzdí. Tento systém byl použit pravděpodobně z důvodu velkého sklonu trati a následných obav z nedostatečného účinku klasické nouzové brzdy, která se zachytává kolejnic. Zajímá mě, jestli tam opravdu dojde ke zvýšení bezpečnosti.

https://zdopravy.cz/lanovka-na-petrin-bude-mit-nove-vozy-projde-velkou-rekonstrukci-70686

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lanov%C3%A1_dr%C3%A1ha_na_Pet%C5%99%C3%ADn

0 0
možnosti
MP

Prohlédnul jsem si na youtube video, které ukazuje přetržení tažného lana lanovky v Itálii.

Ačkoliv všechny osoby v kabině stály, jednu vteřinu po přetržení lana vypadala kabina naprosto prázdná, protože všichni leželi na zemi po smýknutí kabiny, která se velkou rychlostí řítí do údolí a za necelých 7 vteřin je vychozena z nosného lana.

Tady by nikdo nikdy neměl šanci se vůbec zvednout a zatáhnout za ruční brzdu.

https://www.youtube.com/watch?v=P-_rKJeXPBA

1 0
možnosti
JV

Nevím, jak je to tam dělané, o lanovky jsem se nikdy nezajímal. Věřím, že kontroly jsou dělány poctivě. Ale systémy nouzového brždění by měly být každopádně zdvojeny. Automatika a člověk. Pokud je tam jen ruční brždění, je několik důvodů, proč člověk nemusí zareagovat včas a nouzový brzdný systém spustit. Ono když se kabina při prasknutí lana rozjede na vysokou rychlost, což typuji že je to za tři, čtyři vteřiny, myslím, že to nejde již ubrzdit. Ta brzda třením shoří. Také asi záleží, kde to lano rupne. Zde se asi tragédie stala důsledkem více faktorů, ve kterém hraje roli ten sloup. Každopádně je to velice smutná událost a neměla se stát.

2 0
možnosti
OU
PM

A ještě ohledně dvou tažných lan - když se podíváte na fotografii v tomto článku https://www.bejvavalo.cz/clanek/rok-1933-proc-nemcum-v-liberci-vadila-lanovka-na-jested/ tak je vidět, že původně měla lanovka pár tažných i přítažných lan. A tedy nejpozději při té rekonstrukci v roce 1975 došlo k úpravě na jedno tažné lano. Patrně výhody převážili nad rizikem, když se zavedla pokročilá defektoskopie.

0 1
možnosti
KS

Nechci dělat zbytečně chytrýho, ale kdyby mi někdo řekl, že je ta brzda ruční, tak mě hned napadne, že se dá použít jen s obtížemi - v případě přetržení tažného lana to kabinou tak smýkne, že než se průvodčí zvedne ze země a případně přeleze přes hromady cestujících a za křiku a houpání se dostane k brzdě, tak už může být pozdě. Nevíte, jestli je toto nějak ošetřeno tím, že je ten průvodčí nějak zajištěn proti pádu (přepážka, zábradlí apod.) a má mít ruku na brzdě nebo něco podobného? Pak bych chápal, že hraje roli ztráta obezřetnosti, zvlášť když nevezu lidi. Já tam byl hrozně dávno a docela by mě zajímalo, jak tam tento detail je vyřešen.

2 0
možnosti
PM

Se podívejte na to video v youtube, ne? Měl tam takové stanoviště ohrazené zábradlím. Ale to madlo je mě přišlo děsně vysoko, takže se nedivím, že to nestihl.

0 0
možnosti
PM

P83e22t96r 40M49u98n38z23a46r

1. 11. 2021 19:27

Takže jedna otázka pravděpodobně vyřešena, podívejte na úvodní fotku tohoto článku https://www.barrandov.tv/rubriky/zpravy/domaci/vysetrovani-padu-kabiny-lanovky-na-jested-potrva-mesice-prasklo-tazne-lano_18388.html a když si přiblížíte to správné místo, tak uvidíte madlo záchranné brzdy v původní poloze.

0 0
možnosti
JM

To jsem jediný, komu přijdou následující informace poněkud protichůdné? Dalo se to ubrzdit nebo nedalo? Spadlo to proto, že se kabina rozjela moc rychle a pak už bylo pozdě?

„Brzdu asi použil průvodčí kabiny s lidmi, ubrzdil to. Ta druhá kabina se asi uvolnila z nosného lana právě nad podpěrou a vypadla z něj a zřítila se dolů,“ komentoval Pavel Vursta, bývalý přednosta lanové dráhy na Ještěd.

Jestli průvodčí, který zahynul, použil nouzové brzdění, není jasné. Několik tun vážící kabina se při prasknutí tažného lana rozjela tak rychle, že by brzda nebyla dost účinná.

„V takovém případě je kabina neovladatelná a řítí se obrovskou rychlostí dolů,“ vysvětlil bývalý přednosta lanovky Vursta.

1 0
možnosti
PK

P25e34t37r 10K71o34r95b35e27l

1. 11. 2021 15:47

Já bych to nenazval informacemi, ale domněnkami, jelikož jsou použita slova jako "asi" a "jestli". A u těch se dají rozpory předpokládat. Počkejte si, až budou nahrazeny skutečnými informacemi.

2 1
možnosti
PB

P63e12t87r 39B97e74z96r31u36c

1. 11. 2021 14:31

Takze prasklo “vlecne” lano, ktere taha lanovku po nosnem lane. Aby se lanovka nerozjela dolu, kdyz praskne vlecne lano, ma kabina brzdu na nosnem lane. Pricemz brzda tedy nefungovala automaticky a mel ji zatahnout rucne anebo mohl krome automatiky zatahnout rucne?! Protoze to musi byt pekny fofr, kdyz se tohle stane.

1 0
možnosti
KB

K55a59r85e97l 75B53u57r82s32a

1. 11. 2021 15:31

Moc se v tom nevyznám, ale přijde mi jako hloupost, aby se nouzová brzda spouštěla ručně.

1 0
možnosti
KJ

K53a34r47e54l 69J95a62r31o18š

1. 11. 2021 14:09

Ten článek zrovna nebudí důvěru. Že bylo vše v pořádku? Že kontroly jsou důkladné, až přehnané? Jestli bylo vše v pořádku, tak se musí veškeré lanovky okamžitě zavřít a předělat. Ano, nestalo se to za 88 let, ale v Itálii se stalo to samé, takže to není zcela ojedinělý případ. Také to byla lanovka staršího data. Jestli starší lana prasknou náhle, tak se musí vyměnit.

Samozřejmě je také možné, že revize před rokem nebyla důkladná, že se třeba udělal rentgen ale někdo čuměl do mobilu místo na ten rentgen. To se mi zdá pravděpodobnější.

2 0
možnosti
OZ

Ten výrok "všechno je v pořádku" citovaný v článku se zjevně vztahuje pouze k tomu, že proběhly požadované revize. Nevím, proč to zobecňuješ, když je zřejmé, že to takhle obecně nebylo myšleno.

0 1
možnosti
  • Nejčtenější

Ikonická hračka z Liberce slaví úspěch i v Izraeli. Vyrobí se 50 tisíc kusů ročně

8. května 2024

Premium Ikonický plastový model Tatry 148 slaví deset let od momentu, kdy se znovu vrátil do výroby....

V Liberci zváží přenastavení radarů, za měsíc zaznamenaly 14 tisíc přestupků

10. května 2024  14:53

Kritice, zejména na sociálních sítích, čelí Liberec kvůli přísnému nastavení svých prvních měřicích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

„Město je váš nepřítel.“ Před přísným radarem v Liberci někdo varuje cedulemi

14. května 2024  7:55,  aktualizováno  10:59

„Pozor radar“ a „Město je váš nepřítel“. Měřený úsek v liberecké ulici Dubice, který za měsíc...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Traktorista nezvládl projet zatáčku, proboural se zdí rodinného domu

10. května 2024  9:39

Traktor narazil ve čtvrtek odpoledne do rodinného domu v Libštátu na Semilsku a prorazil jeho zeď....

Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii

16. května 2024  12:53

Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....

Unikát v Liberci: největší obraz světa inspirovaný filmy, včetně Pelíšků

16. května 2024  10:57

Liberec se pyšní unikátem světového významu. Dva extravagantní malíři vytvořili výjimečný obraz...

Jedinečné basketbalové trofeji z 3D tiskárny pomohli na svět experti z univerzity

15. května 2024  16:14

S pomocí expertů na 3D tisk z Technické univerzity v Liberci vznikla unikátní basketbalová trofej...

Hvězdné nebe, interiér v barvě krve. Českolipské divadlo zvítězilo v soutěži

15. května 2024  12:25

Hvězdné nebe, renovovaný lustr ze 70. let 20. století, točité železobetonové schodiště, pohodlnější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!