VIDEO: Desky proti nepozorným řidičům mají zabránit jízdě v protisměru

  • 97
Před novou mimoúrovňovou křižovatku Rádelský mlýn na Liberecku, na které nepozorní řidiči najížděli do protisměru, přidalo Ředitelství silnic a dálnic dočasné výstražné značky a směrovací desky. Ty mají zabránit řidičům přejet dvojitou plnou čáru, což se několikrát od pátečního otevření křižovatky stalo.

„Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) osadilo křižovatku novým dopravním značením. Jedná se o dočasné řešení. Následovat bude místní šetření ve spolupráci Policie ČR, ŘSD a krajského úřadu,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Značka Pozor - změna režimu dopravy a asi dvacet směrovacích desek přibylo na připojení od Rychnova u Jablonce nad Nisou. Směrovací desky našly místo přímo na dvojité čáře, kterou řidiči přejížděli.

Křižovatka silnice I/35 se silnicí I/65 je v provozu od minulého pátku, od té doby však několik řidičů nesprávně odbočilo a vjelo do protisměru, což mohlo mít fatální následky.

Jízdu jednoho z vozů zachytil na svoji palubní kameru Lukáš Veverka. Bílý vůz jedoucí před Veverkou ve směru od Rychnova u Jablonce nad Nisou nejprve bliká, aby odbočil doprava na Liberec. Následně začne blikat doleva, přejede dvojitou čáru a i přes troubení a několik varovných cedulí odbočí na sjezd z rychlostní silnice.

13. prosince 2021

Jinému vozu v protisměru se jen těsně vyhnul Petr Zoubek, který jel od Liberce přes nový most směrem na Rychnov u Jablonce nad Nisou. Jeho palubní kamera zachytila vůz, který jel od Rychnova a rovněž přejel dvojitou plnou čáru.

13. prosince 2021

Jízdou v protisměru se zabývá i policie. „Zaznamenali jsme oznámení na linku 158 týkající se dvou vozidel v protisměru, avšak hlídky bezprostředně po oznámeních vyslané operačním střediskem na místo neodhalily žádné přestupky. Každopádně těmito případy se zabýváme,“ potvrdil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Zároveň apeloval na všechny řidiče, kteří budou místem projíždět, aby byli opatrní a akceptovali nové dopravní značení.

„Velmi pravděpodobně se může stávat, že neaktualizovaný software v jejich navigacích je může navádět zcela jinak, než jak je provoz nyní uzpůsoben,“ dodal Robovský.

Do řešení problematické situace se zapojil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V pondělí se spojil s ředitelem ŘSD pro Liberecký kraj Janem Wohlmuthem. Výsledkem jejich jednání jsou dočasné značky na křižovatce, které by časem měly nahradit značky stálé.

I Wohlmuth se domnívá, že na vině je nepozornost řidičů, kteří slepě důvěřují technologiím. „Když někdo poslouchá navigaci, kterou mu darovali k motorové pile v hobby marketu před deseti lety, tak s tím těžko něco uděláme,“ nechal se slyšet Wohlmuth, který potvrdil, že dočasné značky nahradí balisety (plastové sloupky, pozn. red.).

Přestavba se dělala kvůli bezpečnosti

Stavba křižovatky vyšla na 450 milionů korun. Práce na největší dopravní investici posledních let v Libereckém kraji začaly na jaře minulého roku.

„Bylo potřeba vybudovat novou větev křižovatky ve směru z Liberce do Jablonce, která je nyní vedena po sedmipolovém mostě. Zvětšen byl také nevyhovující poloměr křižovatky, což výrazně přispělo ke zvýšení plynulosti,“ vysvětlil v den otevření generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Podle něj byla původní, téměř padesát let stará křižovatka problematická. „Byly zde časté nehody, někdy i smrtelné. Bylo potřeba odstranit kolizní body, které na křižovatce byly. Také už bylo nutné navýšit kapacitu křižovatky a udělat ji bezpečnou a plynulou,“ dodal Mátl.

Křižovatka Rádelský mlýn

Křižovatka Rádelský mlýn

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz