Na nové křižovatce vjíždějí řidiči do protisměru, hejtman chce lepší značení

  • 438
Nová mimoúrovňová křižovatka Rádelský mlýn na Liberecku je v provozu teprve pár dní, přesto z ní již několik řidičů odbočilo do protisměru. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se proto obrátil na Ředitelství silnic a dálnic. Problém může být také v neaktualizovaných navigacích.

Křižovatka silnice I/35 se silnicí I/65 je v provozu od minulého pátku. Za tu dobu již několik řidičů nesprávně odbočilo a vjelo do protisměru, což mohlo mít fatální následky.

Jízdu jednoho z vozů zachytil na svoji palubní kameru Lukáš Veverka. Bílý vůz jedoucí před Veverkou ve směru od Rychnova u Jablonce nad Nisou nejprve bliká, aby odbočil doprava na Liberec. Následně začne blikat doleva, přejede dvojitou čáru a i přes troubení a několik varovných cedulí odbočí na sjezd z rychlostní silnice.

Veverkovo video sdílelo přes jeden a půl tisíce lidí. Mezi nimi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Rádelský mlýn je jen pár dní v provozu a už se na něm stačily odehrát takovéhle věci,“ okomentoval snímek Půta.

Situaci zároveň začal okamžitě řešit. „Dnes ráno jsem se dohodl s ředitelem Ředitelství silnici a dálnic pro Liberecký kraj Janem Wohlmuthem, že na křižovatku umístí ještě další směrová a výstražná znamení. Tak doufejme, že to pomůže,“ zmínil Půta.

Ředitelství silnic a dálnic se už situací začalo zabývat. „Narychlo jsme tam dali přenosné směrovací desky, které později vyměníme za balisety. Víc s tím udělat neumíme,“ uvedl Jan Wohlmuth.

Nepozornými řidiči se už zabývají i krajští policisté. „Zaznamenali jsme oznámení na linku 158 týkající se dvou vozidel v protisměru, avšak hlídky bezprostředně po oznámeních vyslané operačním střediskem na místo neodhalily žádné přestupky. Každopádně těmito případy se zabýváme,“ potvrdil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Zároveň apeloval na všechny řidiče, kteří budou místem projíždět, aby byli opatrní a akceptovali nové dopravní značení.

„Velmi pravděpodobně se může stávat, že neaktualizovaný software v jejich navigacích je může navádět zcela jinak, než jak je provoz nyní uzpůsoben,“ dodal Robovský

Přestavba se dělala kvůli bezpečnosti

Stavba křižovatky vyšla na 450 milionů korun. Práce na největší dopravní investici posledních let v Libereckém kraji začaly na jaře minulého roku.

„Bylo potřeba vybudovat novou větev křižovatky ve směru z Liberce do Jablonce, která je nyní vedena po sedmipolovém mostě. Zvětšen byl také nevyhovující poloměr křižovatky, což výrazně přispělo ke zvýšení plynulosti,“ vysvětlil v den otevření generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Podle něj byla původní, téměř padesát let stará křižovatka problematická. „Byly zde časté nehody, někdy i smrtelné. Bylo potřeba odstranit kolizní body, které na křižovatce byly. Také už bylo nutné navýšit kapacitu křižovatky a udělat ji bezpečnou a plynulou,“ dodal Mátl.

Křižovatka Rádelský mlýn

Křižovatka Rádelský mlýn

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz