Sídlo krajského úřadu v Liberci.

Sídlo krajského úřadu v Liberci. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na krajském úřadě v Liberci zasahovala policie, zajímala se o dopravu

  • 11
Na krajském úřadě v Liberci zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle informací z úřadu se zajímali o dokumenty související se zajištěním dopravní obslužnosti. Pravděpodobně tak jde o zrušené výběrové řízení, které původně vyhrála společnost BusLine.

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej potvrdil, že útvar ve čtvrtek provádí úkony trestního řízení. Žádné další informace poskytovat nebude.

„Mohu potvrdit, že na krajském úřadě jsou dnes policií prověřovány kroky ve věci zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Veškeré dokumenty, které si policie vyžádala, jsme poskytli. Chod krajského úřadu nebyl a není nijak omezen,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná. Nikdo prý v této souvislosti nebyl zadržen.

„Policie údajně prověřuje nějaký podnět, víc informací k tomu nemáme. My ale nemáme co tajit, všechny dokumenty ohledně zakázek jsou veřejně dostupné, protože je projednávalo zastupitelstvo,“ upozornil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Policisté teď prý budou chtít vyslechnout všechny ty, kteří se na schvalování i přípravě dokumentů podíleli.

„Nemám informaci, že by se zaměřili na konkrétního člověka. Odnesli si hromadu dokumentů a teď je budou určitě několik měsíců studovat. Samotného mě zajímá, co za jejich zásahem je,“ dodal Půta.

Policie se o dopravu zajímala už před třemi lety

Není to podle hejtmana poprvé, co se policie zabývá zakázkami na zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Už v roce 2015 prověřovala miliardový tendr na zajištění autobusové dopravy.

Podnět tehdy podal sám hejtman kvůli závěrům Krajského protikorupčního pracoviště. To klíčovou krajskou zakázku za čtyři miliardy korun označilo za netransparentní a zmanipulovanou. Případ byl ale odložen.

Kraj později tendr zrušil a připravuje nový. V současné době jezdí autobusoví dopravci na základě smluv, které byly uzavřeny v loňském roce.