Obyvatelé Jablonce se zřejmě pustili do radikálního jarního úklidu, objem...

Obyvatelé Jablonce se zřejmě pustili do radikálního jarního úklidu, objem přistavených kontejnerů zdaleka nestačil. | foto: Město Jablonec

Jablonečané se pustili do uklízení, velkokapacitní kontejnery přetekly

  • 5
Do generálního jarního úklidu se pustili obyvatelé Jablonce. Při tradičním svozu velkoobjemového odpadu nanosili k přivezeným velkokapacitním kontejnerům za 24 hodin tolik věcí, že je jimi doslova zabarikádovali. Město tak bude muset za svoz zaplatit daleko více, než předpokládalo.

Obří nádoby na odpad přistavila radnice minulý čtvrtek na 23 stanovišť. V pátek ráno se kontejnery začaly svážet.

„Lidé však i okolo nich odložili tolik odpadu, že stanoviště se budou uklízet ještě tento týden,“ řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Obyvatelé Jablonce se zřejmě pustili do radikálního jarního úklidu, objem...

Náměstek primátora Milan Kouřil odhaduje, že Severočeské komunální služby, které mají svoz odpadu ve městě na starosti, odvezou z okolí kontejnerů ještě 15 tun odpadu navíc. „Což vyjde městskou pokladnu zhruba na 34 tisíc korun navíc k částce za vlastní svoz velkoobjemového odpadu,“ uvedl k situaci Kouřil.

Ceny za odpad se v Jablonci od 1. dubna zvýšily o patnáct procent. Navýšení poplatku si vyžádaly stále rostoucí výdaje za odpadové hospodářství. Naposledy město cenu za popelnice zvyšovalo v roce 2017, a to o osm procent. Měsíčně si tak čtyřčlenná domácnost za běžnou popelnici s týdenním vývozem připlatí zhruba 35 korun. 

„Vlivem inflace a růstu minimální mzdy zvýšily Severočeské komunální služby ceny městu od roku 2018 o čtyři a půl procenta, od poloviny roku 2019 o 2,3 procenta a od dubna 2020 se zvýšily o dalších 2,7 procent. Proto také město muselo přistoupit k vyšší platbě za odpad,“ vysvětlil Kouřil.

Od minulého úterý je v Jablonci v běžném provozu sběrný dvůr na Proseči, otevřené jsou také sběrny v ulicích Želivského a Belgické.