Koláč peče Koláčkova pekárna z Janova nad Nisou. Slazený je datlemi, sypaný sezonním ovocem a na vrchu s drobenkou z ovesných vloček.
„Základní podmínkou pro získání značky Regionální potravina je, že podíl místních surovin potřebných k výrobě tvoří minimálně sedmdesát procent a hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Na kontrolu oceněných výrobků proto klademe veliký důraz,“ zdůvodnila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková, proč celozrnný koláč o prestižní ocenění přišel.
Neznamená to tedy, že by byl šizený, jen suroviny pro jeho výrobu neodpovídají metodice ministerstva zemědělství pro udělování značky Regionální potravina.
Řeznictví s myším trusem o značku nepřišlo
Koláčkova pekárna získala za celozrnný koláč značku Regionální potravina v roce 2016. O rok později ji dostala i pro svůj žitný chléb bio celozrnný, u kterého ocenění zůstává.
Problémy mělo teď i Rydvalovo řeznictví z Liberce, které je také nositelem stejného ocenění za své klobásy. Státní veterinární inspekce mu udělila pokutu za špatné hygienické podmínky v provozovně, kde objevila myší trus a spoustu nečistot na pracovních stolech. O značku Regionální potravina však kvůli tomu řeznictví nepřišlo.
„Nerozlišujeme, zda je někdo nositelem značky nebo ne. To nám nepřísluší,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta.