Palach se upálit nechtěl, byl to „omyl“, hlásal kovaný komunista Nový

  6:19
Už před padesáti lety věřili mnozí lidé fake news, tedy falešným zprávám. Tu o „studeném plameni“, který původně studenta Jana Palacha vůbec neměl zabít, rozšířil poslanec za Českolipsko Vilém Nový. Kauza měla dohru u soudu.

Vilém Nový na archivním snímku. | foto: Repro: MAFRA

Píše se 20. únor 1969, je měsíc po smrti Jana Palacha. V českolipském hotelu Merkur pronáší projev bigotní prosovětsky orientovaný komunista, souputník Klementa Gottwalda Vilém Nový.

Přednese tak šílenou a nesmyslnou lež, že se jí zdráhají uvěřit i ostatní komunisté. Palach se podle poslance Nového stal obětí nepovedeného činu, kdy se měl původně polít hořlavinou způsobující takzvaný studený oheň. Akce osnovaná pravicovými oportunisty se ale prý nezdařila a Palach uhořel.

„Nebyl to žádný sólový čin, bylo to záměrně organizováno, aby pozornost naší veřejnosti byla odvrácena od řešení pozitivních věcí. Aby byly nervy lidí napjaté, aby nedošlo ke konsolidaci,“ uváděl Nový v projevu, který sledovali místní komunisté a početný zástup veřejnosti.

Ta několikrát Nového přerušila pískotem a křikem. Nepomohlo to. Nový dál splétal bizarní teorie, pravděpodobně vypuštěné do světa prostřednictvím StB.

Politik nařkl Zátopka i Kohouta

„Palach odmítl akci provést, až po dlouhém naléhání ostatních se podvolil za předpokladu, že bude dodržen daný slib, že hořlavina, kterou se polije, bude z chemické látky způsobující ‚studený plamen‘, to jest plamen s nízkou výhřevností a minimálním nebezpečím smrtelného popálení. Chemik, který tuto látku připravil, se zaručil, že hořlavina bude tohoto složení. Podle expertizy Kriminálního ústavu hlavní správy Veřejné bezpečnosti z 18. ledna byla chemikálie připravena povrchním způsobem, látky bylo přimíseno poměrně malé množství, a proto hořlavina způsobila smrtelné popáleniny,“ přesvědčoval před padesáti lety komunistický poslanec lidi.

O projevu později informoval tisk, bizarní teorie o „studeném plameni“ se rozšířila do celé republiky.

Vilém Nový

Od roku 1921 člen KSČ, během druhé světové války emigroval do Velké Británie. Po návratu v roce 1945 pomáhal budovat KSČ na Ostravsku, rok poté se stal šéfredaktorem Rudého práva. Po Únoru 1948 se spolupodílel na čistkách ve Svazu novinářů, v parlamentu i v politických stranách, stal se poslancem. Od listopadu 1949 do dubna 1953 byl ve vazbě pro podezření ze špionáže, uškodil mu jeho pobyt v Anglii. Téhož roku odsouzen na 7 let vězení, v roce 1954 je podmínečně propuštěn. O osm let později je politicky, právně a občansky rehabilitován, o další rok později i stranicky. Je finančně odškodněn a stává se rektorem vysoké školy politické ÚV KSČ, ze které vycházeli lidé s titulem RSDr. Nový se stal členem ÚV KSČ, byl poslancem za Severočeský kraj, po přeměně Československa ve federativní stát byl Nový poslancem za Českou Lípu.

Věc měla ale i svou tragickou stránku. Nový v proslovu totiž nařkl několik nevinných lidí, že Palacha k upálení přemluvili. Tvrdil, že k sebevraždě ho přesvědčoval třeba studentský vůdce Lubomír Holeček, olympionik Emil Zátopek, novinář Vladimír Škutina, šachista Luděk Pachman nebo dramatik Pavel Kohout.

Vyjmenovaní lidé, kteří s Palachovým činem neměli nic společného, se pak bránili a Nového žalovali u soudu. Spor prohráli, spolknout museli i hořkou slinu v podobě „obrácení“ Emila Zátopka, který během procesu změnil názor a žalobu stáhl.

„Zvedl ruku Emil Zátopek a k našemu úžasu se omluvil Vilému Novému a prohlásil, že se dotkl cti zasloužilého komunisty, že toho lituje, a prohlásil, že se hlavně stydí za to, že urazil Komunistickou stranu Československa v těžkých hodinách její existence,“ vzpomínal nedávno v Reportérech ČT Pavel Kohout, poslední žijící účastník soudního procesu. Poslanec Nový vyvázl z celé věci nejlépe, i když se pro mnohé stal spíše groteskní figurkou. 

„Přestože lidem byl spíš pro smích a nikdo ho nebral vážně, tak mu pár let poté udělili čestné občanství města. Ale i komunisté věděli, že ta jeho teorie je už přespříliš. Později se k tomu už nikdo nevracel. Ostatně, i to čestné občanství mu udělili potají, bez účasti veřejnosti,“ tvrdí českolipský historik Ladislav Smejkal.

Že byl Nový užitečným idiotem, bylo ale zřejmé už dříve. Teorie o „studeném plameni“ nebyla první zjevnou lží, již šířil.

„Ještě před Palachovou smrtí vystoupil Nový na takzvaném Mimoňském aktivu, setkání věrných příznivců Sovětského svazu. Nový tam vystoupil s projevem, v němž se pozastavoval nad tím, proč si idealizujeme Masaryka, když přece nechal třiadvacetkrát střílet do dělníků,“ podotýká Smejkal.

Nový svá slova o „studeném plameni“ nikdy nevzal zpátky, ani se za ně nekál, což zapříčinilo rozpad vztahu s jeho dcerou, známou televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou. Nikdy mu neodpustila. Že něco jako studený plamen neexistuje, přitom bylo jasné už tehdy.

„Metodu studeného ohně dobře znají maximálně tak fakíři. Když vyplivnou tekutinu z úst, vzplane. Konzultoval jsem to s jedním z našich nejznámějších, Petrem Voženílkem. Ten mi potvrdil, že polít se takovou tekutinou a zapálit by vyšlo úplně nastejno, jako polít se benzinem, rozdíl v tom není. Přesto mnozí této teorii věřili,“ zamyslel se Ladislav Smejkal.

Nový získal několik řádů, psal knihy

Samotný poslanec Nový pak upadl v zapomnění, do České Lípy téměř nejezdil. Užíval si postavení, které si svým prosovětským stylem politiky vydobyl.

Za své zásluhy za účast v normalizačním procesu obdržel několik státních vyznamenání – Řád Klementa Gottwalda, Řád republiky, Řád Vítězného února, vyznamenání Za zásluhy o výstavbu socialismu a další sovětská, bulharská, východoněmecká a mongolská vyznamenání.

Po roce 1976 odešel z politického života, věnoval se publicistice, přednášel na školách. Vyšlo mu několik knih. Zemřel 1. března 1987 v 83 letech a nikdy se tak nedožil konce komunistického režimu, který pomáhal budovat a udržovat. Nikdy ničeho nelitoval.

„Vnímám ho jako veskrze negativní postavu našich dějin. Přitom měl velký talent na psaní, který však propůjčil společenskému zlu,“ dodal historik Smejkal. 

V roce 1984 vyšly Nového vzpomínky Život a revoluce, z nichž ukázky byly samostatně vydány v České Lípě. Tam se chválí za svůj postoj v roce 1969. Podle svých slov „přišel, viděl a zvítězil“. Čestné občanství mu zastupitelé odňali v roce 1997.

Stanislav Hamr vzpomínal v Rozstřelu na Jana Palacha (18. 1. 2019)

17. ledna 2019

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Liberec 3:0, domácí odskočili až v závěru. Pomohlo jim břevno i Staněk

17. března 2024  14:04,  aktualizováno  18:17

Slávističtí fotbalisté porazili v duelu 25. kola na domácím stadionu Liberec o tři góly. Konečný...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Spor asijských obchodníků skončil brutálním útokem, muži hrozí výjimečný trest

18. března 2024  17:40

Spor mezi Vietnamci vyústil v pokus o vraždu. Majitel asijské restaurace v Jablonci nad Nisou v...

Nevraživost Čechů vůči Ukrajincům je cítit pořád, říkají ukrajinští studenti

18. března 2024  12:20

Kateryně a Dmytrovi je devatenáct let. Ona pochází z Dněpru, on z Oděsy. Před dvěma lety je do...

Muž v Jablonci napadl a těžce zranil dva lidi. Policisté jej viní z pokusu o vraždu

17. března 2024  11:18,  aktualizováno  18.3 8:48

Těžká zranění mají po pátečním napadení v jablonecké Mánesově ulici třiatřicetiletý muž a o čtyři...

Volejbalová Příbram podruhé porazila Liberec a sahá po semifinále

17. března 2024  20:27

Liberečtí volejbalisté se po dvou čtvrtfinálových zápasech play off extraligy ocitli na hraně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...