Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lázně v Jablonci mají šanci na oživení, město v nich chce znovu plavce

  16:48
V Jablonci nad Nisou zvažují obnovu léta nevyužívaných městských lázní. Radnice je chce navrátit jejich původnímu účelu.
Městské lázně v Jablonci nad Nisou z roku 1910 jsou kulturní památkou.

Městské lázně v Jablonci nad Nisou z roku 1910 jsou kulturní památkou. | foto: Martin Trdla, MF DNES

Již dvacet sedm let se hledá využití pro chátrající budovu bývalých městských lázní v Jablonci nad Nisou. Nápadů za tu dobu přiletělo několik: místo pro kulturní akce, rehabilitační centrum pro seniory, ateliéry pro vysokou školu, prodej soukromníkovi či návštěvní středisko projektu Křišťálové údolí.

Nejblíže reálnému zhmotnění byl návrh přeměnit památkově chráněný komplex v knihovnu. Plán však před čtrnácti lety setrval ve fázi rozpracované dokumentace pro územní rozhodnutí.

Nyní vedení radnice přichází s ideou vydat se zpátky ke kořenům — navrátit stavbě architekta Roberta Hemmricha ve stylu geometrické secese původní lázeňský účel. Jakub Chuchlík, náměstek jabloneckého primátora, hovoří o paradoxu.

„Paradoxně se dosud důsledně neprověřila možnost obnovy původního účelu. Jakkoli se od výstavby proměnily společenské potřeby a nároky, existují příklady úspěšného provozu historických lázní jako center odpočinku a podmanivého zážitku,“ myslí si náměstek.

Jako příklad za všechny uvádí zdařilou rekonstrukci městských lázní v Novém Městě pod Smrkem. Ty jsou taktéž dílem muže, jenž navrhl lázně jablonecké. „Navštívili jsme je s radou města při svém výjezdním zasedání na začátku června,“ dodává Chuchlík.

Toho nyní městští radní pověřili, aby zajistil zpracování studie proveditelnosti obnovy budovy postavené v letech 1908 - 1909. Studie by měla na základě srovnatelných příkladů formulovat stavební program a zodpovědět technické a ekonomické otázky realizace a jejich následného provozu.

Podle Chuchlíka žádný z dosavadních návrhů na nové využití domu nepřinesl přesvědčivé řešení ze stavebního hlediska. „Ať už jde o nutné stavební zásahy či ekonomiku budoucího provozu. Proto také žádný z návrhů nenalezl potřebnou širokou podporu,“ podotýká náměstek.

Že to město myslí s lázněmi vážně, může dokazovat fakt, že interiéry budovy minulý týden prošly velkým úklidem. Pracovníci veřejně prospěšných prací odtud odnesly tuny odpadků. „Jakmile ten objekt uklidíme, tak ho musíme elektronicky zabezpečit. Není tu elektřina, ale musíme sem zajistit nějaký provizorní přívod a začít to hlídat,“ řekl minulý týden pro ČTK primátor Jablonce Miloš Vele.

Dodal také, že by zrekonstruované lázně byly dobré také třeba pro výuku plavání, protože městský plavecký bazén nemá dostatečnou kapacitu.

Před třemi lety tehdejší vedení města rozhodlo, že lázně musí pro veřejnost uzavřít. Před tím se tu sporadicky konaly kulturní akce. Jednou z posledních byl koncert zpěvačky Lenky Dusilové v srpnu roku 2019.

„Všechny posudky odborníků na statiku se shodly v jednom: budovu je nutné uzavřít pro veřejnost. Používání bazénové haly a dalších místností ve stávajícím stavu je zdraví a životu nebezpečné a my musíme mít na paměti hlavně zdraví a bezpečnost obyvatel i návštěvníků města,“ sdělil v roce 2020 Milan Kouřil, v ten čas náměstek primátora.

Lázně nejsou nebezpečné a nápor kultury vydrží, říká bývalé vedení Jablonce

Jakub Chuchlík, tehdy v pozici opozičního zastupitele, ovšem mluvil o nepravdě. „Ne všechny zprávy a statické posudky hovoří o tom, že mají lázně špatnou statiku. Ve skutečnosti některé odpovídají i na jiné otázky. Například zpráva z roku 2015 posoudila technický stav objektu tak, že na základě ní tehdejší vedení města lázně zapůjčilo aktivitám spolku ArtproProstor. Další o rok mladší posudek řešil statické posouzení určených konstrukcí v souvislosti s opravou krovu,“ sdělil tenkrát.

„O rok později přišla další diagnostika konstrukcí, nikoli statická zpráva. Na základě ní ovšem město budovu tehdy zavřelo. Je tu však i oponentní posudek pana Novotného, který rozporuje havarijní stav. Minulý rok jsem navíc ze své funkce náměstka primátora zadal třetí nezávislý posudek a ten se přiklonil k interpretaci statika Novotného. Navíc v budově proběhla zkouška akustického zatížení, která vyloučila rizika případného opadání omítek,“ dodal.

Městské lázně byly vybudovány na počest císaře Františka Josefa a v květnu 1910 byly slavnostně otevřeny. Ve 30. letech se uvažovalo o rozšíření objektu, k realizaci však nedošlo. V té době byl patrně ubourán jižně usazený vysoký komín.

V roce 1960 do budovy neblaze zasáhl okresní stavební podnik. Zničeno bylo původní průčelí, ozdobné prvky na fasádě a větší část původních oken. V interiéru zůstala zčásti zachovaná původní bazénová hala, vstupní prostory a schodiště se štukovými detaily. Lázně jsou zavřené od poloviny devadesátých let. Využití pro ně se hledá od roku 1996.

29. června 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Liberec chce být do šesti let klimaticky neutrální, městu chybí lidé a peníze

29. dubna 2024  16:59

Krajské město je již dva roky součástí mise Evropské unie s názvem 100 klimaticky neutrálních a...

Po Liberci zavírá bazén i Jablonec, plavce na měsíc vystřídají opraváři

29. dubna 2024  10:42

Suché konstatování na facebookových stránkách Sport Jablonec nad Nisou, že z důvodu rekonstrukce...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...