Harrachovský můstek

Harrachovský můstek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Harrachov chystá slevové karty, koupí je i jednodenní turisté

  • 0
Zlepšit nabídku pro turisty plánuje krkonošské středisko Harrachov. První novinkou je zavedení slevových karet, a to pro všechny návštěvníky města. Dosud měli nárok na kartu jen lidé ubytovaní v hotelích či penzionech, které jsou členy Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v Harrachově.

„Teď budou mít nárok na Harrachov Card i lidé, kteří sem přijedou třeba jen na jeden den. Podmínkou je, aby zaparkovali na centrálním parkovišti za autobusovým nádražím. Chceme pokud možno soustředit co nejvíce aut sem, aby neparkovala po celém městě,“ sdělil místostarosta Tomáš Vašíček.

Celodenní odstavení auta na centrálním parkovišti přijde na 200 korun. K tomu ale lidé obdrží zdarma zelenou kartu, která nabízí slevy napříč celým městem. 

„Na začátku Harrachova máme Muzeum skla, na druhém konci pak Hornické muzeum. A mezi tím je spousta atrakcí, půjčoven, restaurací, kde dosud platila sleva jen pro ubytované. Teď mohou slevu získat i jednodenní turisté. Zelená karta je k vyzvednutí i na informačním centru,“ řekl Vašíček.

Levnější parkování za 100 korun na den pak nabídne parkoviště u lanovky na Čertovu Horu. Podmínkou je však zakoupení jízdenky na lanovku se slevou 50 korun.

Turisté, kteří jsou v Harrachově ubytovaní, mají nárok na modrou slevovou kartu, která nabízí víc výhod než zelená.

„Sázíme na to, že turisté budou modrou kartu po svých ubytovatelích vyžadovat a my tak podchytíme i majitele penzionů, kteří dosud nejsou členy sdružení a neodvádějí za ubytované turisty poplatky. Víme, že se tu provozuje ubytování načerno a turisté často ani nevědí, že se ubytovávají u někoho, kdo je nenahlásí,“ řekl druhý místostarosta Harrachova Petr Dostalík.

Ještě do prázdnin chce Harrachov zprovoznit dvě nová odstavná místa pro karavany, kterých se v Krkonoších objevuje čím dál víc. Karavanisté budou moci využít buď atraktivní lokalitu na doskočišti pod mamutím můstkem, nebo starou cestu z Rýžoviště směrem ke skokanským věžím zvanou Televizní cesta.

„Bude tam i místo pro vylití odpadů a také možnost načerpat novou vodu,“ dodal Vašíček.

Veřejné záchody místo budky

Na autobusovém nádraží u centrálního parkoviště se také nově buduje veřejné WC. Dosud byli turisté odkázáni jen na chemické toalety. Zlepšit se má i nabídka akcí, ať sportovních, nebo kulturních. 

„Plánujeme letní promítání, koncerty, sraz sportovních či historických aut i různé závody pro všechny věkové kategorie,“ uvedla mluvčí radnice Hana Veselá. Novinkou budou například trasy po závodu republikového mistrovství horských kol, u kterých bude mýtná brána. 

„Zájemci si tam přes chytrý telefon zaplatí drobný poplatek, což jim umožní si trať projet a porovnat si výsledek s časy profesionálů. Podobná brána bude i pro výběh na buben pod můstkem K120,“ řekl Vašíček.