Devět lidí mělo po operaci ve Frýdlantu otravu krve.

Devět lidí mělo po operaci ve Frýdlantu otravu krve. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V kauze otravy krve pacientů ve Frýdlantu stíhá policie šest zdravotníků

  • 5
V kauze otravy krve pacientů, kteří v roce 2018 podstoupili zákrok ve frýdlantské nemocnici, stíhá policie šest lidí. Všichni jsou obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a proti zahájení trestního stíhání podali stížnost.

Příznaky otravy krve mělo v listopadu roku 2018 devět ze 24 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří podstoupili v jednom týdnu operaci v tehdy ještě soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC.

Policie se kauzou několikrát zabývala, ale vyšetřování nikdy nepřineslo výsledek. Následně se po stížnosti pacientů rozjelo znovu.

Televize CNN Prima News nyní upozornila na to, že policie v kauze zahájila trestí stíhání šesti lidí.

„Na základě pokynu dozorujícího státního zastupitelství, které zrušilo usnesení policejního orgánu a vydalo pokyn k zahájení trestního stíhání, jsme zahájili trestní stíhání šestice fyzických osob z řad zdravotnického personálu, a to kvůli přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedl dnes pro portál iDNES.cz policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Obviněným hrozí až čtyři roky vězení.

Trestní stíhání stojí podle vedoucího Okresního státního zastupitelství v Liberci Lukáše Pauldury na zjištění znalců. V nemocnici podle něj používali velké balení anestetika propofol pro více pacientů, to ale výrazně zvyšuje riziko kontaminace. Velké balení je především pro velké nemocnice, kde často operace jednoho pacienta trvá i několik hodin.

Před používáním jedné lahvičky pro více pacientů varoval už v roce 2017 Státní ústav pro kontrolu léčiv, který tuto praxi zaznamenal v několika nemocnicích.

Krajská nemocnice Liberec, která nyní zařízení provozuje, považuje obvinění za spekulativní.

Pacienti skončili na JIP

Většina pacientů tehdy skončila na jednotce intenzivní péče. Do frýdlantské nemocnice přitom přišli na standardní zákroky, jako jsou operace kolene, žlučníku či gynekologické zákroky.

Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry.

Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu 2019.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, případ odložila v září 2019. Kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin.

Proti závěru vyšetřování však podali stížnost poškození pacienti a dozorující státní zástupkyně jim dala za pravdu. Spis vrátila vyšetřovatelům k doplnění důkazů. Podle žalobkyně experti neměli možnost vyjádřit se ke všem nashromážděným důkazům.

V době otravy byla provozovatelem Nemocnice Frýdlant společnost EUC, která pacienty odškodnila. Operovat mohli ve Frýdlantu znovu začít až v únoru 2019, od 1. července provoz převzala Krajská nemocnice Liberec. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře je obvinění spekulativní a vykonstruované.

29. listopadu 2018

,