Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliardy zrychlí vlaky v Libereckém kraji. Dráhy chtějí nalákat cestující

  12:33
Správa železniční dopravní cesty chce využít snahy o dočerpání evropských dotací ke zlepšení technického stavu tratí, do kterých se léta neinvestovalo, a probíhala zde jen nejnutnější údržba. Velké investice míří na hlavní tratě mezi Libercem a Českou Lípou, Frýdlantem, Tanvaldem a Starou Pakou.

Investice míří také do tratě mezi Libercem a Českou Lípou. Na snímku viadukt v Kryštofově údolí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Navážou na již letos zahájenou velkou modernizaci tratě mezi Libercem a Tanvaldem za tři čtvrtě miliardy korun, která zásadně vylepší cestování hlavně mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem.

Zatím poslední velkou zakázku za necelou půl miliardu vypsala SŽDC pro trať z Liberce do Pardubic. Dodavatele této stavby už začali správci železnice hledat. Opraví díky ní úsek mezi Malou Skálou a Starou Pakou.

„Jízdní doby se zkrátí o dvě až pět minut v závislosti na typu vlaku a směru jízdy,“ říká Marek Illiaš z tiskového odboru SŽDC.

I když jde o relativně malé zkrácení, které stále nepřinese zásadní zrychlení cesty vlakem mezi Libercem a Pardubicemi, zástupci organizátora dopravy v kraji Korid LK takovou akci vítají. „Umožní to lepší přestupy, návaznosti a zvýší spolehlivost provozu,“ vysvětlil Pavel Blažek z Korid LK.

Klidnější jízda vlaku a vyšší rychlost

Podle něj je na mnoha místech stav trati špatný a vlaky tu jezdí zbytečně pomalu. „Vlaky mezi Turnovem a Semily jsou přitom jedny z nejvytíženějších v kraji,“ dodal. Jde totiž o jeden z mála úseků, kde vlak může cestovní dobou konkurovat silnici a je i rychlejší.

Zakázka nazvaná pro laiky poněkud nesrozumitelným pojmem „odstranění propadu rychlosti“ má připomínat svým rozsahem například modernizaci tratě z Liberce do Hrádku nad Nisou, která přinesla na řadě úseků zvýšení rychlosti až k hranici sto kilometrů za hodinu.

Podobný rozsah oprav byl již dokončen mezi Malou Skálou a Turnovem, což cestující pozná díky klidnější jízdě vlaku a vyšší rychlosti.

Železničáři se chystají i na zlepšení tratě v úseku mezi Turnovem a Libercem, kde dnes naopak vlak plně prohrává kvůli delší trase v porovnání s rychlostní silnicí. Soutěž na dodavatele má SŽDC vyhlásit v příštích týdnech.

Dráhy chtějí zastavit odliv cestujících

Na trati mezi Libercem a Pardubicemi se zrychlí cestování též díky investicím v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Celkově ale doba jízdy klesne maximálně o patnáct minut.

Právě rychlejší cestování společně s novými soupravami mohou přispět k návratu cestujících na železnici nebo alespoň zastavení jejich odlivu. Ukazují to čísla například z trati Liberec - Hrádek, kde po modernizaci a nasazení nových souprav stoupl denní počet cestujících z 1 600 v roce 2010 na více než 2 600 v roce 2013.

K dalšímu nárůstu počtu pasažérů by mohlo dojít mezi Libercem a Tanvaldem po dokončení rekonstrukce celé trati, kdy se má zavést v pracovní dny ráno a odpoledne půlhodinový takt.

„Liberecký kraj má zájem, aby se po dokončení rekonstrukce trati z Liberce do Tanvaldu SŽDC zaměřila především na zlepšení spojení mezi Libercem a Českou Lípou,“ uvedl Blažek.

Rekonstruovat se má i na zubačce

SŽDC právě na této trati, kde kvůli sesuvu půdy rok nejezdily vlaky, připravuje další akce. Příští rok má dojít k rekonstrukci kolejí mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem, probíhá projektování modernizace nádraží v České Lípě za miliardu korun.

To přinese nejen nový podchod pod celým nádražím s přiblížením nástupišť k centru, Dubici a městským i příměstským autobusům, ale také zrychlení trati z České Lípy směrem na Jablonné v Podještědí, Srní i do Stružnice na 100 - 120 kilometrů v hodině.

V plánu investic, který schválila na začátku října vláda, je dále i sto milionů korun na rekonstrukci harrachovského tunelu na zubačce, Rigelského tunelu u Višňové za 40 milionů Kč a 400 milionů korun na modernizaci nádraží v Raspenavě a Frýdlantě.

„V přípravě je rekonstrukce kolejiště v Harrachově, aby se zde mohly křižovat vlaky do Polska, protože Liberecký kraj a Dolnoslezské vojvodství usilují pomocí projektu s názvem Společně pro česko-polské příhraničí o přímé vlakové spojení Liberce a Szklarske Poręby bez přestupů,“ dodává Blažek.

Cestující čeká ale kvůli plánům železničářů řada výluk a vlaky na na nějaký čas vymění za náhradní autobusovou dopravu.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Po Liberci zavírá bazén i Jablonec, plavce na měsíc vystřídají opraváři

29. dubna 2024  10:42

Suché konstatování na facebookových stránkách Sport Jablonec nad Nisou, že z důvodu rekonstrukce...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Baník - Liberec 2:2, domácí ztratili náskok, přesto udrželi čtvrté místo

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  18:48

Ačkoliv vedli o dva góly, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...