Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spor o Ruskou a Moskevskou graduje, odpůrců přejmenování ulic je víc

  16:13
Zatím víc nesouhlasných než kladných reakcí přináší rozhodnutí vedení České Lípy přejmenovat Moskevskou a Ruskou ulici kvůli válce na Ukrajině. Definitivní rozhodnutí padne na zastupitelstvu 4. května.

Moskevská ulice v České Lípě | foto: Město Česká Lípa

Více než 1 400 lidí zatím přes internet hlasovalo o změně názvu dvou ulic v České Lípě. Většina z nich je přitom proti přejmenování. Konkrétně 64 procent, zatímco 34 procent s přejmenováním souhlasí a dvě procenta hlasujících uvedla, že neví.

Pro změnu názvu ulic Moskevská a Ruská se rozhodlo vedení města po napadení Ukrajiny Ruskem. Z Moskevské se měla stát Křížová a z Ruské pro změnu Vilová.

Mezi veřejností i v opozici to ale vzbudilo odpor. Proti přejmenování vznikla petice, tu dosud podepsalo 1 100 lidí. Na mimořádném zastupitelstvu se opozici podařilo rozhodnutí o přejmenování ulic zrušit. Přesto vedení města nehodlá nápad jen tak opustit.

„Chtěli jsme znát názor občanů, proto jsme svolali veřejné projednání a vyhlásili anketu. O změnu názvu mě požádalo po napadení Ukrajiny několik lidí, kteří v daných ulicích bydlí. Ale nechceme nic tlačit na sílu. Vnímáme, že část veřejnosti je proti,“ řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Jsou to politické body, znělo sálem

Na veřejné projednání do kulturního domu Crystal se dostavilo okolo sedmdesáti lidí. Většina z nich se vyjádřila pro zachování současných názvů ulic.

„Pochopila bych, kdyby se Ruská přejmenovala po srpnu 1968, kdy nás napadli Sověti. Ale teď mi to přijde zbytečné,“ vystoupila například Helena Kalíšková, která v Ruské ulici bydlí.

Někteří z přítomných šli v kritice ještě dál. „Vypadá to, že si paní starostka chtěla jen udělat politické body před volbami. Přijde vám, že Ukrajině pomáháme málo? Před rokem byste to nenavrhli, protože volby byly daleko,“ uvedl další z diskutujících.

Takové nařčení ale vedení města rázně odmítá. „Uznávám, že prvotní schválení změny názvu ulic proběhlo pod vlivem emocí, bylo to krátce po napadení Ukrajiny. Ale za to načasování nemůžeme, válka tam začala teď. To nemá s komunálními volbami nic společného,“ ohradil se místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Návrat k historickému názvu

Do sálu kulturního domu přišli ale i ti, kteří přejmenování Moskevské a Ruské vítají. „Jsem jeden z těch, kteří iniciovali, aby se Moskevská ulice přejmenovala. Sám v ní bydlím. Po útoku na Ukrajinu mi to přišlo naprosto v pořádku. O to větší šok zažívám, když vidím, že celou Moskevskou někdo oblepil výzvami, aby šli lidé proti tomu demonstrovat,“ řekl Jakub Kunčík.

Radnice navrhuje Moskevskou přejmenovat na Křížovou, což byl její původní název už od 14. století do roku 1895. „Název Moskevská se objevil v roce 1949. V roce 1991 byla snaha ji znovu přejmenovat, ale zastupitelstvem to neprošlo. Pokud jde o název Ruské ulice, ten si údajně zvolili sami obyvatelé v roce 1945. Jako protinávrh byl název Eliášova, ale ten neuspěl,“ zmínil historik Jaroslav Panáček.

Sám hájí současné názvy. „Není dobré měnit pokaždé jména ulic, když se něco děje. Hysterické výkřiky a gesta nic neřeší,“ uvedl na veřejném plénu.

Výměna cedulí s názvy ulic přitom není pro Českou Lípu novinkou. „Hodně se to měnilo s koncem vlády Habsburků. Tři roky se tu pak radnice hádala, jak pojmenovat Ferdinandstrasse, Ferdinandovu ulici. Za války pak Moskevská byla Sturmabteilungsstrasse, po nacistických jednotkách SA. Po válce zase byla tendence pojmenovávat ulice po lidech, kteří zahynuli v koncentračních táborech nebo po významných odbojářích. Teprve teď vychází najevo, že ne všichni ti odbojáři byli skutečně hrdinové. Moskevská měla být po válce ulicí 9. května, ale protože už tu byla ulice 5. května, tak to neprošlo, aby se to nepletlo,“ zmínil Michal Rádl z místopisné pracovní skupiny, kterou radnice kvůli přejmenování Moskevské a Ruské ustanovila.

Jestli si obyvatelé těchto dvou ulic budou muset měnit občanky a další doklady kvůli změně názvu ulice, rozhodne definitivně zastupitelstvo 4. května.

  • Nejčtenější

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Liberec chce být do šesti let klimaticky neutrální, městu chybí lidé a peníze

29. dubna 2024  16:59

Krajské město je již dva roky součástí mise Evropské unie s názvem 100 klimaticky neutrálních a...

Po Liberci zavírá bazén i Jablonec, plavce na měsíc vystřídají opraváři

29. dubna 2024  10:42

Suché konstatování na facebookových stránkách Sport Jablonec nad Nisou, že z důvodu rekonstrukce...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...