ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Do babyboxu v České Lípě byl odložen chlapec, dostal jméno Vojtěch

  • 6
Do babyboxu umístěném v českolipské nemocnici ve čtvrtek krátce před 18. hodinou někdo odložil zhruba devítiměsíčního chlapce. O jeho nálezu informoval zakladatel sítě speciálně vybavených schránek pro novorozence Ludvík Hess. Dítě je v dobrém zdravotním stavu a dostalo jméno Vojtěch.

Ludvík Hess předpokládal. že během vánočních svátků se nějaké dítě v babyboxu opět objeví. Minulý rok byl v ten samý den odložen téměř ihned po porodu chlapec v Praze. „Stalo se to v období, kdy lze odložení dítěte očekávat,“ sdělil Hess.

Podle ředitele nemocnice Pavla Marka pediatr odhadl, že se odložený chlapec narodil zhruba před devíti měsíci. Hess poznamenal, že chlapec je v dobrém zdravotním stavu a rodiče ho odložili i se složkou dokumentů.

Pojmenoval ho Vojtěch po jednom ze sponzorů babyboxů Vojtěchu Novákovi. „Vzpomeňme skromného pražského dárce,“ uvedl. Dodal, že se jedná o druhé díte, které bylo v České Lípě odloženo a celkově o 199. dítě odložené do babyboxů po celém Česku.

V Libereckém kraji byl první babybox zřízen v roce 2008 u Krajské nemocnice Liberec a o dva roky později i v nedalekém Jablonci. Od roku 2013 je babybox v České Lípě a v roce 2015 ho zřídili i v nemocnici v Turnově. Včetně Vojtěcha dostalo díky schránkám v kraji dosud šanci zřejmě na lepší život deset dětí – šest kluků a čtyři děvčátka.