Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jablonec koupí Tajvan u přehrady, vysoká cena pozemků vyburcovala opozici

  10:41
Jablonec koupí tisíce metrů pozemků na Tajvanu u přehrady. Jejich cena je však dvakrát vyšší než odhadovaná. To se nelíbí opozici, město se prý nechová jako řádný hospodář. Dokonce zvažuje podání trestního oznámení.

Před Sametovou revolucí to bylo místo, kam za zábavou chodily tisíce Jablonečanů i přespolních. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Před Sametovou revolucí to bylo místo, kam za zábavou chodily tisíce Jablonečanů i přespolních. Po pádu režimu však výletní restaurace s tanečním sálem známá jako Tajvan střídala majitele a pustla. Její rozklad dovršil požár v roce 2009.

Nyní pozemky, kde původně kavárna s názvem Strandcafé z roku 1925 stála, koupí radnice. Podle ní jde o strategické místo, které má být v rukou města. Koupi kritizuje opoziční ANO. Nelíbí se mu, že cena za parcely je přibližně dvakrát vyšší, než jakou uvádí znalecký posudek. A zvažuje dokonce podání trestního oznámení.

Odhad soudní znalkyně Jany Raškové stanovil obvyklou cenu těchto pozemků o rozloze téměř 3 400 metrů čtverečních na 17 834 220 korun, to jest asi 5 247 korun za čtvereční metr. Město je však získá za 35 milionů, metr čtvereční pak tedy vychází na cca 10 298 korun. Zastupitelé již schválili, že má primátor Miloš Vele (ODS) uzavřít s prodávajícím kupní smlouvu. Tím je děčínský podnikatel Martin Gojdič.

Vedení Jablonce tvrdí, že pozemky na Tajvaně jsou tak cenné, že i za tuto částku se vyplatí je koupit. „Ano, kupní cena je vysoká. Odvolávat se však na znalecký posudek, který v podstatě nesedí, jelikož znalec nemá s čím srovnávat, je chybné. A proto se ptám: jakou částkou lze ocenit veřejný zájem? Jablonecká přehrada je díky své poloze fakticky v centru města jedním z nejvýznamnějších veřejných prostranství s regionálním významem, který přesahuje význam města,“ řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

Hrozba ubytovny

Dále doplnil, že atraktivity parcel si je jejich vlastník vědom, a proto je na stole právě tato cena. „Má na území platné povolení na stavbu ubytovny s kulturním a společenským sálem. A má zároveň patnáct let staré, ale stále platné smlouvy s městem o vybudování přípojek všech sítí přes městské pozemky. To znamená, že buď on nebo jakýkoliv nový vlastník by na zmíněných pozemcích mohl postavit hotel se zázemím a parkovištěm, soukromou rezidenci či ubytovnu typu Neptun. Rázem by u jablonecké přehrady ubylo další místo k rekreaci nehledě na fakt, že by se porušil přírodní krajinný ráz vodní nádrže,“ domníval se náměstek.

Podle něj město koupí strategického místa zachová například přístupovou cestu pro sportovní oddíly, jež tu mají své zázemí. „Sjednotíme také majetek v tomto území, zachováme rekreační plochu pro obyvatele a zabezpečíme některé veřejné zájmy, jako je ochrana nočního klidu, bezpečnost a koordinace akcí. A navíc můžeme kontrolovat co a v jaké podobě tady vznikne,“ upozornil Roubíček a doplnil, že s majitelem o výkupu pozemků jednal již od letošního června, že cena není konečná a o její finální podobě se ještě povedou jednání.

Zastupitelé opozičního hnutí ANO říkají, že se město v tomto případě nechová jako řádný hospodář. „Nemůžeme souhlasit s tím, aby město koupilo pozemek dvakrát dráž, než stanoví poslední posudek. Chápeme, že může být strategický, ale nelze za něj zaplatit jakoukoliv cenu. Radíme se proto s právníky a zvažujeme podání trestního oznámení na zastupitele, kteří nákup podpořili,“ uvedl zastupitel za ANO Milan Kroupa.

„Je to ber, nebo nech ležet“

Jeho stranického kolegu Davida Mánka zase nepřesvědčily argumenty z posledního jednání zastupitelstva, že je potřeba, aby se měli Jablonečané kde u přehrady setkávat.

„Takové odůvodnění nám přijde naprosto nedostatečné. Město má pozemek po vyhořelých Slunečních lázních, kde může pro obyvatele Jablonce takové místo vytvořit, ale hlavně, přeplatit znaleckou cenu o sedmnáct milionů jistě nebude v zájmu Jablonečanů, kteří za ty peníze mohli mít mnohem víc, než kus louky s nejasným využitím do budoucna. Městská kasa rozhodně není ve stavu, kdy by si město mohlo dovolit takové nákupy,“ sdělil Mánek.

Koaliční zastupitel a bývalý primátor Petr Beitl (ODS) upozornil na to, že s majitelem pozemků na Tajvanu vedl v minulosti také jednání, a že z nich nabyl dojmu, že dotčené parcely prodávat nepotřebuje. „Není ochoten jít do licitace, je to ber, nebo nech ležet. Pan Gojdič je úspěšný podnikatel, v tom pozemku má uložené peníze a je jen na nás, jestli budeme mít tu odvahu a vstoupíme do toho obchodu, nebo ne,“ řekl Beitl na posledním jednání zastupitelů.

V létě pod hladinou jablonecké přehrady soupeřili vyznavači orientačního potápění o medaile (18. 8. 2023):

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Zemětřesení ve volejbalové Dukle: italský kouč a hromadné odchody

26. dubna 2024  9:40

Turbulentní sezonu zažil extraligový Volejbalový klub Dukla Liberec. Ženy mají za sebou nejlepší...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...